Holms höjdare - BAUHAUS-galan

Holms höjdare

Holms höjdare

Att plocka russinen ur kakan och välja ett par höjdpunkter inför BAUHAUS-galan är inte enkelt – för det finns ju onekligen ett och annat att välja på. Men låt mig ändå göra ett försök att välja ut en handfull förhandsfavoriter – och för säkerhets skull tar jag dem i kronologisk ordning.

17.27 – Herrarnas stavhopp

Armand Duplantis noterade nya världsårsbästat 6.12 så sent som i tisdags vid tävlingar i Ostrava. Banrekordet på Stadion har han själv och det lyder på 6.16. Världsrekordet har han, förstås, också själv och det lyder på 6.22 (och 6.21 utomhus). Frågan är väl bara om Mondo lyckas förbättra ett, två eller tre av dessa rekord på Stadion på söndag?

18.30 – Damernas längdhopp

Ett startfält så fullt av mästartitlar, medaljer och meriter att det nästan är löjligt. Tyskan Malaika Mihambo vann VM ifjol, liksom 2019, och dessutom OS i Tokyo. Ivana Vuleta, Serbien, är regerande Europamästarinna utomhus och världsmästarinna inomhus medan brittiska Jazmin Sawyers vann inomhus-EM i vintras. Plus hemmahoppet Khaddi Sagnia då, förstås. Dags för nytt stadionrekord? Det gällande lyder på 7.05 och har stått sig nästan ända sedan Eldkvarn brann, eller i alla fall 1989.

18.55 – Herrarnas diskus

Det länge emotsedda trekejsarslaget: Olympiske mästaren Daniel Ståhl, världsmästaren Kristjan Ceh och Europamästaren Mykolas Alekna, tillika topp tre på årets världsbästalista (alla tre över 71.00 i sommar) och världsrankingen. Bättre än så här blir det inte, det är ungefär som om Messi, Ronaldo och Mbappé skulle spela fotbollsmatch mot varandra. Fast i diskus.

Håll också ett öga på damernas diskus, startar 17.14, där världsettan Valarie Allman är favorit. Vésteinn Hafsteinson brukade prata om att han ville att Daniel Ståhl skulle vara som en ballerina i diskusringen – Allman är exakt det, bokstavligt talat.

19.12 – Herrarnas 3000 meter hinder

Efter galan i Rabat flaggade undertecknad för att marockanen Soufiane El Bakkali mycket väl kunde ha ett världsrekord på gång. Knappt två veckor senare slog istället etiopiern Lamecha Girma till vid galan i Paris. Men historien säger oss att Stockholms Stadion är en utmärkt plats för världsrekord i just precis den här grenen och El Bakkali själv siktar på att förbättra Girmas nysatta rekord. Så det är väl bara att njuta av showen.

19.31 – Herrarnas 400 meter häck

Det räcker väl egentligen med att skriva Karsten Warholm. Han startade upp säsongen på Bislett här om veckan med sitt livs näst snabbaste lopp, 46.52. Jag misstänker därför att det här loppet kommer att handla mer om Warholm mot klockan än mot någon av konkurrenterna. Banrekordet lyder på 46.80 och innehas av brassen Alison dos Santos – överlever det kvällen? Det fantastiska världsrekordet från Tokyo är 45.94, men det kanske är att hoppas på för mycket ändå.

19.42 – Damernas 200 meter

Marie-Josée Ta Lou är världens snabbaste kvinna på halva distansen i år med 10.75. Ändå är hon inte årsbäst i det här startfältet på dubbla distansen, det är nämligen brittiskan Daryll Neita med sina 22.23. En annan brittiska kanske dock ändå gör den allra mest intressanta starten – Dina Asher-Smith, världsmästare i Doha 2019 och bronsmedaljör i Eugene ifjol. Kan trio pressa varandra under 22.00 och ner mot Allyson Felix fjorton år gamla banrekord 21.88?

Men herrarnas höjdhopp då, frågar sig förstås vän av ordning. Ja, det är ju alltid den självklara höjdpunkten i alla tävlingar som överhuvudtaget arrangeras, det vet alla. Men pratar vi stadionrekord eller till och med världsrekord så ligger tyvärr nivån i manligt höjdhopp en bit därifrån just nu – men trots detta så kommer i alla fall jag stå och hänga i höjdhoppskurvan hela kvällen, så då vet ni var ni har mig.

För att knyta tillbaka till ingressen så är årets startfält verkligen något utöver det vanliga. Så jag flaggar redan nu för att kvällens verkliga höjdpunkt faktiskt kan bli någon helt annan än ovanstående – jag är nämligen en erkänt usel tippare.

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


PARTNERS


BAUHAUS PARTNERS


OFFICIELLA LEVERANTÖRER


CERTIFIERING


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
BAUHAUS-galan