Kungen och drottningen av Diamond League klara för BAUHAUS-galan - BAUHAUS-galan

Kungen och drottningen av Diamond League klara för BAUHAUS-galan

Kungen och drottningen av Diamond League klara för BAUHAUS-galan

Duplantis utmanas av kungen i Diamond League

Mondo Duplantis är sedan förra året klar för BAUHAUS-galan 2 juli. I samma gren får vi se kungen av Diamond League som kommer tillbaka till Stockholm, Renaud Lavillenie. Han är den som har tävlat flest gånger av alla friidrottare sedan starten av tävlingsserien, 72 tävlingar (!), vunnit 33 av den, och vann Diamond League titeln* 7 år i rad (2010-2016). Lika många titlar som trestegshopparen Christian Taylor, men han behövde 8 år på sig att klara den bedriften. 

Lavillenie kommer nu för att utmana Mondo, så gott han kan får vi väl säga. De båda stavhopparna har en mycket bra och speciell relation till varandra. Lavillenie är en av de bästa “påhejarna” och nästan som en pappa till Mondo. Det fick vi se i vintras då Mondo satte sitt senaste världsrekord, just på Lavillenie egna stavhoppstävling. Kungen av Diamond League har hunnit att bli 36 år. Förhoppningsvis kan han hålla ihop det i drygt ett år till för att tävla på hemmaplan på Paris-OS nästa år. Det skulle förmodligen kunna ge en extra känsla i den stavhoppstävlingen. 

I övrigt får vi se hela världseliten i stav utom amerikanerna eftersom de amerikanska mästerskapen börjar bara 3 dagar efter BAUHAUS-galan. Men det mesta talar för att Mondo bjuder på en egen show inför den magiska stämningen bland stadionpubliken, precis som förra året då Mondo hoppade högre än någon annan tidigare gjort utomhus. Vi hoppas på att någon mer kan ta sig över 6 meter och hålla liv i segerkampen ett tag i alla fall. Varför inte Ernest Obiena, som varit över 6 meter i år, liksom Sondre Guttormsen som slog till med sitt livs första sexmetershopp inomhus i år. Den tidigare olympiska mästaren Thiago Braz finns också med på startlistan. 

Sedan återstår det att se om Mondo kan komma ikapp och förbi Lavillenie i antalet Diamond League titlar och antal tävlingar. Flest titlar bland svenskarna har Daniel Ståhl och Mondo Duplantis som har vunnit två titlar var. 

*Till och med 2016 korades Diamond League vinnaren genom den som samlade ihop flest diamond league poäng under en säsong. sedan 2017 är den som vinner finalen den som vinner Diamond League titeln.

 

Drottningen av Diamond League redo för ännu ett besök på Stockholms Stadion

Drottningen av Diamond League, diskuskastaren Sandra Perkovic kommer till BAUHAUS-galan..Hon är den största vinnaren i Diamond Leagues historia bland kvinnor. Hon vann Diamond League titeln 6 år i rad (2012-2017). Lika många som den polska släggkasterskan Anita Wloarczyk (2013-2018). Men Perkovic är den enda kvinna som två gånger har vunnit samtliga Diamond League tävlingar under en säsong, 2013 alla 7 deltävlingar och 2016 alla 6 deltävlingar. Hon är även den som har vunnit flest deltävlingar i Diamond, 45 gånger på 69 försök, alltså lite bättre än Lavillenie. Den mest intensiva segerperioden var 2012-2017 då hon vann 36 av 40 möjliga deltävlingar. Ett makalöst facit.

Startfältet i diskus håller i övrigt världsklass med amerikanskan Valerie Allman som redan har kastat över 70 meter i år, samt nederländskan Jorinde van Klinken, som lite överraskande vann i Oslo senast. Vi får se tre svenskar i startfältet, Caisa-Marie Lindfors som varit över 60 meter i år, Emma Sralla och Emma Ljungberg. Så många har aldrig fått chansen att tävla i en och samma Diamond League tävling i diskus för damer tidigare. Kan vi få se alla tre över 60 meter? 

 

Top 3 antal individuella segrar i Diamond League tävlingar

Kvinnor

45 Sandra PERKOVIĆ, Diskus 

37 Caterine IBARGUEN, Längd + tresteg

35 Valerie ADAMS, Kula

 

Män

33 Renaud LAVILLENIE, Stav

28 Christian TAYLOR, Längd+tresteg

21 Mutaz Essa BARSHIM, Höjd

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


PARTNERS


BAUHAUS PARTNERS


OFFICIELLA LEVERANTÖRER


CERTIFIERING


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
BAUHAUS-galan