Två världsrekordhållare i sprint har gett klartecken till BAUHAUS-galan - BAUHAUS-galan

Två världsrekordhållare i sprint har gett klartecken till BAUHAUS-galan

Två världsrekordhållare i sprint har gett klartecken till BAUHAUS-galan

Att årets BAUHAUS-galan blir stjärnspäckat står klart sedan tidigare. Både Sveriges världsrekordhållare i stav, Mondo Duplantis, och Norges världsrekordhållare på 400 meter häck, Karsten Warholm, är med i årets upplaga.

Nu meddelar arrangören att ytterligare två världsrekordhållare, båda i sprint, kommer till Stadion 2 juli.

Den ena är förra årets stora överraskning på 100 meter häck vid VM i Eugene, Tobi Amusan. Hon slog till med världsrekord 12.12 redan i semifinalen på VM i Eugene förra året. I finalen sprang hon ännu snabbare men med lite för mycket vind. Amusan har vunnit Diamond League titeln de senaste två åren. Stadionrekordet på 12.38, som sattes av amerikanskan Brianna McNeal 2018 lär sitta löst.

Klart är även att den finländska europamästaren inomhus, Reeta Hurske, kommer till start på 100 meter häck. Hurske visade suverän form under hela inomhussägonen där hon sprang så fort som 7.79 på 60 meter häck. Bara 11 hundradelar från Susanna Kallurs inomhusvärldsrekord. Hurske har öppnat utomhussäsongen bra och sprungit på 12.70. Men känslan är att hon kommer att kapa en hel del på den tiden i sommar.

Den andra är världsrekordhållaren som gett klartecken till Stockholm 2 juli är sydafrikanen Wayde van Niekerk som visat fin form i början på säsongen. BAUHAUS-galan skrev tidigare i år om hans återuppståndelse (”Återuppståndelse BAUHAUS-galan” bauhausgalan.se). Grenen, 400 meter, där van Niekerk kommer att springa håller världsklass då även grenadalöparen Kirani James som är rankad 1a i världen och vunnit Diamond League titeln 3 gånger (2011, 2015 och 2022), samt britten Matthew Hudson–Smith som är rankad 3a i världen kommer till start. Stadionrekordet på distansen är bra och innehas av amerikanen Jeremy Wariner som 2007 sprang 43.50.

– Det blir en enormt stjärnspäckad upplaga av årets BAUHAUS-galan. Att få se så många världsrekordhållare på Stadion i samma tävling visar att det är friidrott i absoluta världsklass. Och jag skulle inte bli förvånad om vi får se ett nytt världsrekord i år. Senast var 1997 när dansken Wilson Kipketer sprang 800 meter på 1.41.73. Han kommer personligen vara på plats på Stadion i år och delar gärna ut en rekordcheck till den som klarar bedriften, säger Jan Kowalski, tävlingsansvarig BAUHAUS-galan.

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


PARTNERS


BAUHAUS PARTNERS


OFFICIELLA LEVERANTÖRER


CERTIFIERING


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
BAUHAUS-galan