Triss i ess i Paris - BAUHAUS-galan

Triss i ess i Paris

Triss i ess i Paris

Doha, Rabat, Florens och nu senast Paris. Diamond League-cirkusen rullar vidare. Nästa stopp blir i Oslo på torsdag och om tre veckor intar världens bästa friidrottare Stockholms Stadion. Men låt oss dröja kvar i Paris en stund.

 

Om lite drygt ett år vankas det OS i den franska huvudstaden och kanske var det en försmak av de tävlingarna som vi fick oss till livs igår med inte bara ett utan till och med två, eller kanske faktiskt tre, världsrekord. Stade Charlety var skådeplatsen igår, det blir Stade de France ute i Saint Denis som gäller om ett år, men likafullt var det olympisk form på flertalet aktiva.

I Rabat för två veckor sedan sprang marockanen Soufiane El Bakkali 3000 meter hinder i nästan-världsrekordfart och utlovade en attack mot det 19 år gamla rekordet på Stockholms Stadion den 2 juli. Men istället kom rekordet redan igår, i Paris, av etiopiern Lamecha Girma som sänkte sitt personliga rekord med sex och en halv sekund och världsrekordet med en och en halv sekund till 7:52.11. Så nu är bara frågan hur El Bakkali, som varit de senaste årens dominant på sträckan, svarar på den nya utmaningen.

I Florens förra veckan blev Faith Kipyegon första kvinnan genom tiderna under 3:50 på 1500 meter när hon korsade mållinjen på 3:49.11. Igår klev hon upp på den, för henne ovana, distansen 5000 meter och slog till med ytterligare ett världsrekord: 14:05.20. Detta efter en avslutning som var någonting utöver det vanliga. Det vore onekligen intressant att se vad hon kan göra på icke-mästerskapsdistansen 3000 meter. Där står kinesiskan Wang Junxias 8:06.11 kvar sedan snart 30 år tillbaka – och den som vill veta mer om henne och det kinesiska löparundret kan alltid ratta in Radiosporten dokumentär.

Apropå icke-mästerskapsdistanser så noterades ännu en snabbast-genom-tiderna igår. Några officiella världsrekord på två engelska mil finns ju inte i rullorna, men att Jakob Ingebrigtsen raderade ut Daniel Komens 26 år gamla bästatid på distansen är lika imponerande för det. Vad månde bliva för norrmannen senare i sommar? Är han lika mycket snabbare än Komens snabbaste tid på 5000 meter blir det nämligen världsrekord på den distansen – även om man förstås inte kan dra den typen av exakt linjära samband.

Svenskkvällen blev väl lite sisådär. Andreas Kramer gjorde karriärens femte snabbaste lopp på 800 meter, knappt fyra tiondelar från sitt eget svenska rekord, men slutade på nionde plats i ett snabbt lopp fullt av person- och årsbästan. Fanny Roos slutade åtta efter att ha nått 18.44 som längst, sju centimeter från årsbästat men dryga metern från Axelina Johanssons en månad gamla svenska rekord. Bästa placeringen i Paris nådde Thobias Montler med en sjundeplats, men tredje raka tävlingen under åtta meter, 7.82 som längst, och lite oroande rapporter om skadekänningar i intervjuerna efteråt. Vann längdhoppet gjorde, som vanligt, greken Miltiadis Tentoglou.

Annat vi kan ta med oss från Paris:
Grant Holloway orkade hela vägen fram på korta häcken och korsade mållinjen under dröm-13 i och med 12.98.
Marcell Jacobs var tillbaka på banan efter att ha lämnat återbud till både Rabat och Florens. Någon succé blev det dock inte för den olympiske mästaren: Sjua på 10.21 i ett lopp som 200 metersspecialisten Noah Lyles vann på 9.97.

Sydney McLaughlin-Levrone gick ut i en rasande fart på 400 meter, men orkade inte riktigt hela vägen fram – den här gången. Tvåa på nya personbästat 49.71, slagen med knappt sex tiondelar av årets världsetta på distansen: Marieidy Paulino.

Nicola Olyslagers blev årets andra tvåmetershoppare i kvinnligt höjdhopp när hon klarade 2.00 i tredje och sista försöket – och såg därmed till att det inte blev omhoppning mot amerikanskan Vashti Cunningham.

Valarie Allman visade återigen vem som är drottning i diskusringen. Seger med nästan fyra meter för världsettan som kastade 69.04 som längst.

Än så länge har inte regerande olympiska och världsmästarinnan på 800 meter, Athing Mu, visat upp sig på löparbanorna i år. Men igår skickade i alla fall brittiskan Keely Hodgkinson upp en varningsballong i luften med sina 1:55.77. Det är fortfarande en bit ned till Jarmila Kratochvilovas snart 40 år gamla världsrekord 1:53.28 – men nog kittlar det lite i rekordtarmen när man tänker på vad Mu och Hodgkinson, båda födda 2002, skulle kunna pressa varandra till för tider framöver?

/ Stefan Holm

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


PARTNERS


BAUHAUS PARTNERS


OFFICIELLA LEVERANTÖRER


CERTIFIERING


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
BAUHAUS-galan