Andreas Almgren går för nytt svenskt rekord på BAUHAUS-galan 2 juli

Andreas Almgren går för nytt svenskt rekord på BAUHAUS-galan 2 juli

Andreas Almgren går för nytt svenskt rekord på BAUHAUS-galan 2 juli

Andreas Almgren har gett klartecken för ännu ett lopp på 3 000 meter på BAUHAUS-galan 2 juli på Stadion. Stadionklubbarna lägger till det som extragren på galan. Andreas har bestämt sig för att tävla bara två dagar efter Diamond League tävlingen i Lausanne där han kommer att springa 5 000 meter. Han gör detta som ett genrep inför VM i Budapest i slutet av augusti.

Turebergs-löparen Andreas Almgren är en tuffing med hög målsättning. Han har tränat riktigt bra under hela vintersäsongen och kunde öppna utomhussäsongen 2023 på bästa möjliga vis med ett svenskt rekord på 3 000 meter i Diamond League-premiären i Doha i fredags. Detta utan att ha toppat formen. Tävlingen gick innan säsongen egentligen har börjat. Han valde att vara med eftersom han fick chansen att tävla i Diamond League och plocka viktiga rankingpoäng. Han var rankad 21 i världen på distanserna 3 000 – 5 000 meter innan Doha och lär kunna plocka någon placering till när listan uppdateras nästa gång.

Andreas stora målsättning denna säsong är VM på 5 000 meter i Budapest. Han ser ett extralopp som en perfekt möjlighet att VM-genrepa med att springa 2 lopp på tre dagar vilket är liknar utmaningen som väntar på VM om han går vidare från försöken 24 augusti med final 27 augusti.

– Tanken är att det här blir ett avslut på tävlandet inför VM. Sen väntar en tuff träningsperiod. Jag vill simulera att springa två tuffa snabba lopp på kort tid. Det skulle kännas bra att avsluta med att sätta ytterligare ett svensk rekord på 3 000 meter inför hemmapubliken på Stadion, säger Andreas Almgren.

BAUHAUS-galan har lagt in 3 000 meter som extragren på galan och kommer att matcha Almgren till svenskt rekord.

– För oss är det viktigt att ge våra svenska friidrottare chansen att prestera i bra mot internationellt motstånd på hemmaplan och bjuda publiken på bästa möjliga friidrottsupplevelse. När vi har en svensk långdistanslöpare bland de 20 bästa i världen vill vi att stockholmarna ska få uppleva den magiska stämningen på Stockholms Stadion. Sju och ett halvt varv på ett skrikande Stadion. Det kommer att ge gåshud, säger Jan Kowalski. 

Vi fick chansen att ställa några ytterligare frågor till Andreas.

Hur känns det efter rekordloppet?

– Det var väldigt skönt att få det här formbeskedet. Jag har kört på med träningen och kroppen känns bra. Nu är det bara att ligga på med den positiva känslan.

Hur ser upplägget ut framöver?

– Jag håller på att planera säsongen och väntar på klartecken från några tävlingar. Men hoppas på att komma in på DL-tävlingar. Jag vill tävla mycket i juni. Diamond League tävlingen i Lausanne har jag kommit med på. Sen vill jag springa 1500 m på Folksam GP på min hemmaarena i Sollentuna, söndag 11 juni.  

– Jag har klarat kvalgränsen redan förra året (13.07). Det är en fördel. Jag kommer att bli uttagen bara jag fortsätter att visa form. Men jag har också bra ranking. Därmed kan jag göra ett upplägg precis som jag tänkt mig. 

Hur mycket skiljer det att springa 1 500 och 3 000 meter?

– På 1 500 meter behöver man trycka varje 200 meter på cirka 28-29 sekunder jämfört med 3 000 meter där jag har ett upplägg på 30-31 sekunder. Jag behöver farten om jag ska kunna springa bra på ett VM på 5 000 meter. Då kan det gå väldigt fort och det är viktigt att man har farten att hänga med.

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


PARTNERS


BAUHAUS PARTNERS


OFFICIELLA LEVERANTÖRER


CERTIFIERING


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
BAUHAUS-galan