Fyra svenskar får chansen i Doha

Fyra svenskar får chansen i Doha

Fyra svenskar får chansen i Doha

Det är dags för säsongspremiär för Wanda Diamond League. På fredag 5 maj går startskottet för årets tävlingsserie i Doha som har samlat riktigt bra startfält. Du kan se det i SVT2 eller SVT Play med start 18.00.

Och det blir en hel del svenskt redan i första tävlingen. På 800 meter får vi se en tidig säsongsdebut av Andreas Kramer som mest tränat hemma i Stockholm med endast några dagars landslagsläger i Portugal. Det är en viktig tävling för honom då det gäller att samla Diamond-League poäng för att kvalificera sig till finalen i Eugene 16-17 september. Han får möta hårt men inte omöjligt motstånd med bland annat VM-tvåan Djamel Sedjati, Algeriet, och amerikanen Clayton Murphy. På 3000 meter får Andreas Almgren chansen där han möter ett bra startfält med bland andra den olympiska mästaren på 10 000 meter, Selemon Barega från Etiopien. För Andreas är det bra om han placerar sig på topp-8 i tävlingen.

Den stora svensk-grenen är diskus där våra superstjärnor gör säsongsöppning. De får möta bland annat förra årets världsmästare Kristjan Čeh, Slovenien.

Vi frågade förbundskapten Kajsa Bergqvist hur hon ser på säsongspremiären för svenskarna:

– Alla signaler jag har fått och sett tycker jag har varit väldigt positiva. Andreas Kramer känns på gång. 

– Simon och Daniel hade ett jättebra läger i Portugal. Nu gäller det att komma in i säsongen på ett bra sätt. Men det är ingen smygstart att börja med Diamond League, men det är de vana vid. Jag tror att det kommer att gå bra. Diskusen som har börjat med grymma resultat. Alekna som gjorde 71 meter nyligen. Det blir en säsong med lite andra förutsättningar än senaste åren och det blir väldigt tufft. Det är en mycket hög nivå. Men Daniel och Simon har de rätta längderna när de kastar som bäst. Det blir en spännande diskus säsong. Många säsonger har Daniel gått in som favorit. Men spelplanen förändrades i fjol då Alekna och Čeh kastade riktigt långt. Men det kan även vara en tacksam position att slå ur underläge. 

– Andreas Almgren verkar vara bra i allt jag ser och allt han säger. Men man kan inte vänta sig toppresultat i första loppet. Ur förbundskapten perspektivet tittar jag inte så mycket på Diamond League placering i sig. Jag räknar med att ha dem i en VM-trupp ändå. Ingen är formellt uttagen till VM än men alla dessa fyra ligger bra till för att bli uttagna, säger Kajsa till BAUHAUS-galan.

På 200 meter har alla i startfältet gjort under 20 sekunder. Världsmästaren på 100 meter, Fred Kerley och VM-silvermedaljören på 200 meter, Kenneth Bednarek från USA får ses som favoriter till att göra upp om segern. På 400 meter häck gör världens näst bästa genom tiderna, Benjamin Rai, USA, en intressant start. Han hade 47,74 i säsongsöppningen. I höjd gör hemmahopparen och den olympiska mästaren Mutaz Barshim säsongsöppning. I spjut är det 4 kastare i startfältet med ett personligt rekord över 90 meter förutom den olympiska mästaren Neraj Chopra, Indien, som satte personligt rekord på Stadion förra året (89,94).

På damsidan har arrangören samlat ihop ett riktigt bra 100-metersfält med bland andra Shericka Jackson, Jamaica, som redan har hunnit att spinga 10,82 i år. Vidare Sha’Carri Richardsson, USA, samt Dina Asher-Smith, Storbritannien. På 1500 meter får vi se den dubbla olympiska mästaren, Faith Kipyegon, Kenya, göra säsongsdebut. Damernas stavhopp har samlat större delen av världseliten men mest spännande ur nordiskt perspektiv är den nya inomhus-EM-guldmedaljören Wilma Murto, från Finland. Det skall bli spännande att se hur hon står sig mot den absoluta världstoppen.

Kom ihåg – fredag, 18.00 på SVT! Nu börjar utomhussäsongen i friidrott på riktigt!

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


PARTNERS


BAUHAUS PARTNERS


OFFICIELLA LEVERANTÖRER


CERTIFIERING


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
BAUHAUS-galan