Rekordmånga diamanter och ett magiskt “världsrekord” av Armand Duplantis på världens näst bästa tävling i år - BAUHAUS-galan

Rekordmånga diamanter och ett magiskt “världsrekord” av Armand Duplantis på världens näst bästa tävling i år

Rekordmånga diamanter och ett magiskt “världsrekord” av Armand Duplantis på världens näst bästa tävling i år

Det blev en magisk rekordkväll på Stockholms stadion när BAUHAUS-galan avgjordes med nio stadionrekord. Det mest minnesvärda var Armand Duplantis ”världsrekord”* i stav då han hoppade 6,16m, det högsta någon någonsin har hoppat utomhus.

– Det betyder mycket. Men extra speciellt på min nya hemmaplan Stockholm, säger Duplantis i SVTs sändning.

BAUHAUS-galan rankas som den näst bästa Diamond League-tävlingen i år enligt World Athletics efter tävlingen i Eugene. I årets tävling sattes nio (!) stadionrekord, varav dubbla i spjut och diskus för herrar. De individuella slutsegrarna Armand Duplantis stav, Alison Dos Santos 400mh, Kristjan Ceh diskus, Anderson Peters diskus, Femke Bol 400mh, Chase Ealey kula** belönas enligt galans tradition med varsin diamant för prestationen.

Utöver stadionrekorden blev det ett svenskt rekord (Duplantis) eftersom Svensk Friidrott räknar inomhus- och utomhusrekord separat. I övrigt sattes ytterligare fem nationsrekord, två Diamond League rekord och fyra världsårsbästan i denna rekordkväll.

Tävlingen sågs av cirka 1,5 miljoner tittare på SVT. Utöver det är det cirka 250 000 som har startat SVT Play för sändningarna. Publiksiffran var 10 400.

14 svenskar fick chansen att tävla i Diamond League, med en seger, två tredjeplatser, en fjärde, en femte och en sjätteplats, vilket är ett fint resultat för Sverige i världens bästa tävlingsserie.

BAUHAUS-galan vinnaren i diskus Kristjan Ceh kommenterar:

– Det gick bra idag. Bra förhållanden, en bra publik och fullsatt stadion är alltid bra, säger Kristjan Ceh.

Femke Bol som vann 400 m häck säger så här:

– Jag är väldigt glad att vara tillbaka till Stadion som är jag verkligen älskar och jag är glad att jag kunde vinna igen. Det var ett bra race men inte perfekt, säger Femke Bol.

*Armand Duplantis ”världsrekord” räknas inte som världsrekord eftersom det är det högsta av inomhus och utomhus som räknas som officiellt världsrekord i stav.

** I kula slogs det tidigare stadionrekordet (20,30m Adams) av Chase Ealey med sina 20,48m men tävlingsrekordet från Kungsträdgården (20,57m Adams 2011) står sig fortfarande.

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


PARTNERS


BAUHAUS PARTNERS


OFFICIELLA LEVERANTÖRER


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
BAUHAUS-galan