Karsten Warholms nya supervärldsrekord – är det bättre än Usain Bolt? - BAUHAUS-galan

Karsten Warholms nya supervärldsrekord – är det bättre än Usain Bolt?

Karsten Warholms nya supervärldsrekord – är det bättre än Usain Bolt?

Herrfriidrottens giganter, Karsten Warholm, 400 m häck, och Mondo Duplantis, stav, vinner sina OS-guld som förväntat. Karsten sätter även ett supervärldsrekord med sina 45.94 och spränger en helt ny gräns. Men hur bra är det? Bättre än Usain Bolt?
Det går att spekulera länge i vilket friidrottsresultat som är bäst genom alla tider. Mätningarna och kraven på mätningarna blir högre men samtidigt blir materialen och banorna bättre. Går det att jämföra resultat? Ja, i alla fall har World Athletics publicerat en lista (Scoring Tables of Athletics) som de använder för att poängsätta resultat som ett av underlagen till hur friidrottare rankas i världen inom sin gren. Och samma lista ligger till grund för hur resultaten från så kallade endagstävlingar summeras, där BAUHAUS-galan förra året slutade tvåa i världen.

Hur bra är 45.94 på 400 meter häck av Karsten Warholm? Hans 45.94 ger 1 341 poäng vilket motsvarar 19.25 på 200 meter eller 9.62 på 100 meter. Alltså rankas Usain Bolt som en bättre prestation resultatmässigt. Usain Bolts 9.58 s på 100 m motsvarar 1 356 poäng och 19.19s på 200 m motsvarar 1 351 poäng. Mondo Duplantis 6.18 meter i stav motsvarar 1 317 poäng. Mondo måste öka till 6.26 i stav för i stav för att få 1 342 poäng och därmed passera Karsten.

Sammanfattningsvis är Usain Bolts 100 meterstid det vassaste resultatet av dessa tre herrar i nuläget. Mondo har ju uppenbarliga möjligheter att passare Usain Bolt men då skall han göra 6.33 meter i stav!

Jan Kowalski

 

Referenser

Basics of the Rankings (worldathletics.org)

Technical Information | Official Documents (worldathletics.org)

Spjutet Jan Zelesny 98.48 ger 1 368 poäng.

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


PARTNERS


BAUHAUS PARTNERS


OFFICIELLA LEVERANTÖRER


CERTIFIERING


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
BAUHAUS-galan