Framgångsrik BAUHAUS-gala under annorlunda omständigheter - BAUHAUS-galan

Framgångsrik BAUHAUS-gala under annorlunda omständigheter

Framgångsrik BAUHAUS-gala under annorlunda omständigheter

Okänd svensk tvåa i sin Diamond League-debut

Av de 1,3 miljoner svenskar som följde SVTs sändningar från BAUHAUS-galan var det många som noterade de fina svenska framgångarna med två segrar, fyra andraplatser och tre tredjeplatser. På årets upplaga av BAUHAUS-galan deltog inte mindre än 29 svenskar på de 16 Wanda Diamond League tävlingarna, vilket är nytt rekord.

Den absolut största överraskningen stod Felix Svensson för som fick chansen på 200 meter och tog den. Han var före tävlingen rankad som 208 i världen och ett personbästa på distansen med 20.73 sekunder. Han sprang in som tvåa, bara 14 hundradelar efter den brittiska sprintern Adam Gemili som är rankad sjua i världen och har ett personbästa på 19.97. Felix slog bland annat den tidigare inomhusvärldsmästaren (2014) och dubbla inomhuseuropamästaren (2015 och 2017) på 60 meter, Richard Kilty från Storbritannien.

– Det var en fantastisk BAUHAUS-gala i år. En Wanda Diamond League-gala i Sverige är väldigt viktig för möjligheten för våra aktiva att få tävla på hemmaplan i en stor internationell gala . Den betyder även mycket globalt ur ett bredare perspektiv för den olympiska huvudidrotten, friidrott. Våra svenska friidrottare gjorde i år strålande insatser på en historiskt hög nivå. Marknadsföringen av BAUHAUS-galan blev en succé även genom att tävlingen TV-sändes i många länder, säger Johan Storåkers ordförande i Svenska Friidrottsförbundet.

Karsten Warholm dubbel segrare

Karsten Warholm, som satte nytt europarekord och som bara var 9 hundradelar från världsrekordet, bemästrade något som ingen har gjort tidigare. Han vann dubbelt på 400 meter häck och 400 meter. Karsten, som bodde i en husbil endast ett spjutkast från Stockholms Stadion, sammanfattar sin vistelse i huvudstaden på följande vis:

Arrangören bakom BAUHAUS-galan har varit fantastisk mot oss, vi har fått allt vi bett om och det blev en fantastisk tävling för oss då vi fick allt vi önskat. Jag hoppas det var kul för folk att se mig springa här och att de fick vad de förtjänat.

Det noterades ett europarekord (tillika norskt rekord), två stadionrekord (Karsten Warholm och Armand Duplantis) och ett danskt rekord (Mette Graversgaard 100mH).

BAUHAUS-galan sändes i 158 länder och är rankad som den näst bästa galan i världen i år bland World Athletics ranking av sk ”one-day meetings”, där listan toppas av tävlingen i Monaco.

https://www.worldathletics.org/records/competition-performance-rankings

Ett annorlunda år

Stadionklubbarna vidtog extra försiktighetsåtgärder i förberedelserna före och under galan där PCR tester för Covid-19 genomfördes på dryga 100 internationella gäster som bodde på det officiella hotellet, Clarion Sign, samt på galans kanslipersonal. Alla tester var negativa. Funktionärer och volontärer rekryterades bland de som var yngre än 70 år och de som närvarade använde munskydd, samt utrustades med en funktionärsväska innehållande handsprit och våtservetter. I samarbete med Stockholms stad och Stadions personal, städades arenans gemensamhetsutrymmen regelbundet under hela tävlingsdagen. Tävlingsredskap rengjordes regelbundet under tävlingarna och i stav och höjdhopp sprayades landningsmattorna regelbundet med bakteriedödande medel. För övrigt följdes FHMs allmänna råd och rekommendationer. Ingen publik närvarade men de 2 000 läktarfigurerna och det specialgjorda publikljudet som strömmade ur högtalarna bidrog till en förhöjd galastämning på den anrika arenan.

Det var verkligen en upplevelse och de har fått till stämningen så bra här inne med de här läktarfigurerna och publikljudet och ja, det var jättehäftigt, sa Julia Wennersten efter sitt 100mH lopp. 

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


PARTNERS


BAUHAUS PARTNERS


OFFICIELLA LEVERANTÖRER


CERTIFIERING


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
BAUHAUS-galan