BAUHAUS-galan bästa tävlingen i världen i år - BAUHAUS-galan

BAUHAUS-galan bästa tävlingen i världen i år

BAUHAUS-galan bästa tävlingen i världen i år

Efter tre världsårsbästan inklusive en fantastisk 10 000 m-tid där det 26 år gamla stadionrekordet slogs toppar BAUHAUS-galan IAAF:s galaranking före Shanghai och Doha. TV-siffran 1,7 miljoner är den bästa sedan 2010.

– Stadionklubbarna genomförde en gala som blev mycket uppskattad av publik och tv-tittare. De fick en minnesvärd upplevelse och Stockholm har visat att de kan leverera en gala i absolut toppklass. Även resultaten visar att Sverige på allvar är tillbaka högt upp på den internationella friidrottsscenen, säger Jan Kowalski som är Meeting Director för BAUHAUS-galan.

Det kom 10 000 åskådare till Stockholms Stadion torsdagen den 30 maj och hela 1,7 miljoner såg SVT:s tre timmar långa sändning. Det kan jämföras med drygt en miljon 2018. Internationella friidrottsförbundet galaranking toppas av BAUHAUS-galan som har högst poäng gällande kvalitén på startfälten (participation score). Detta på 7160 poäng följt av Diamond League-galan i Shanghai 7150 och  Doha 7070.

Supertid på 10 000 m
Med anledning av Diamond Leagues tioårsjubileum arrangerades ett 10 000 m-lopp som slutade med seger för Kenyas Rhonex Kipruto på fantastiska 26.50,16. Tiden är den tredje snabbaste i världen på de senaste fem åren, endast i VM-loppet i London 2017 gick det fortare då två man var mindre än sekunden snabbare.
En del av tioårsjubiléet var också kultävlingarna som genomfördes på en uppbyggd bana på Kungl. Musikhögskolans innergård. Vann gjorde Malmö AI:s Wictor Petersson som med 20,11 slog OS-tvåan Joe Kovacs.
Vid sidan av Rhonex Kirputos 10 000 m-tid sattes det världsårsbästa även på kvinnliga 200 m av Storbritanniens Dina Asher-Smith, 22.18, och på 5000 m genom Kenyas Agnes Tirop (14:50.82).

Ståhl och Montler fick det att lyfta
För första gången fick vi två svenska Diamond League-segrare i BAUHAUS-galan i form Daniel Ståhl i diskus och Thobias Montler i längd. Daniel var med 69,57 bara decimetern från stadionrekordet medan Thobias satte personligt rekord med 8.22. Han slog hela världseliten och gick upp som tvåa genom tiderna i Sverige bakom Michel Tornéus.
Inbjuden gäst var världsrekordhållaren i längd, Mike Powell, som bjöd på sig själv och visade vilken strålande ambassadör han är av vårt sport.

Bilden: 200 m-vinnaren Dina Asher-Smith från Storbritannien satte nytt världsårsbästa med 22.18. Foto: Deca Text&Bild

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


PARTNERS


BAUHAUS PARTNERS


OFFICIELLA LEVERANTÖRER


CERTIFIERING


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
BAUHAUS-galan