Yolanda och Henrik – två svenskar som imponerade på BAUHAUS-galan - BAUHAUS-galan

Yolanda och Henrik – två svenskar som imponerade på BAUHAUS-galan

Yolanda och Henrik – två svenskar som imponerade på BAUHAUS-galan

Att BAUHAUS-galan betyder mycket för svensk friidrott i och med möjligheten att möta världseliten på hemmaplan gavs det många exempel på under kvällen. Trots att det var tuffa förhållanden med bara 11-12 grader var det flera svenskar som satte personliga rekord, bland annat sprinttalangen Henrik Larsson på 200 meter och Yolanda Ngarambe på 1500 m.

19-årige Henrik Larsson från IF Göta Karlstad fick för andra året i rad chansen i BAUHAUS-galans stjärnspäckade 200 m-lopp och satte precis som i fjol personbästa. 20.85 förra året blev nu 20.81 och en sjätteplats.
– Det var väldigt kallt men riktigt inspirerande att möta så här bra motstånd. Men hade det varit samma fina väder som i fjol så hade det nog blivit 20.50, säger Henrik som gick in som delad nia genom tiderna i Sverige.
Vann loppet gjorde Kanadas Aaron Brown på fenomenala 20.06.

Fantastisk avslutning av Yolanda Ngarambe
På 1500 m låg Turebergs Yolanda Ngarambe länge långt ner i klungan men sista 300 meterna hände något. Hon började plocka placeringar, passerade löpare efter löpare och spurtade i mål som trea, bara tre tiondelar från andraplatsen. Efter att ha plockat åtminstone sex placeringar på slutvarvet stannade klockan på 4:10.05 – personligt rekord och bara en sekund från tiondeplatsen på den svenska genom-tiderna-listan.
– Ett tag låg jag sist och tänkte ”vad gör jag?”. Men jag kom tillbaka och vet att jag har en spurt. Det var en härlig känsla att plocka placeringar från 300 meter hela vägen in i mål. Alla hejade och det var kul att sätta pers, säger Yolanda.
Vann loppet gjorde Storbritanniens Laura Muir på 4:05.37.

Vanessa Kamgas näst bästa
Upsalas Vanessa Kamga gjorde Diamond League-debut i diskus och presterade på personlig toppnivå. Efter ogiltigt i första nådde hon 57.54 i andra – bara 19 centimeter från det tre månader gamla personliga rekordet. Det innebar en niondeplats i kamp med världens främsta.
– Jag är jättenöjd! Det är min näst bästa tävling någonsin och det var så inspirerande att tävla mot en massa OS- och VM-medaljörer, säger Vanessa.
– Jag bara njöt! Det blåste ganska mycket och snett från vänster vilket inte var optimalt eftersom vi alla är högerkastare. Men jag hade även 57.04 i tredje och gjorde två av mina tre längsta kast hittills.
Segern tog Kubas Denia Caballero på 65.10, en enda centimeter före landsmaninnan Yaimé Pérez. Världsettan Sandra Perkovic slutade femma på 63.71.

Angelica testade rekordhöjden
I stav tog Angelica Bengtsson 4.47 i första och 4.57 i tredje innan hon lade upp ribban svenska rekordhöjden 4.75 men hon avbröt på väg upp i alla tre försöken. Ett helt okej resultat i den rådande väderleken. Tvåa slutade Michaela Meijer som säsongsdebuterade med 4.47.

Dagen började med en svensk seger
Kultävlingarna genomfördes på en uppbyggd kulbana på nya Kungliga Musikhögskolans innergård på andra sidan Lidingövägen och startade redan klockan 16.30. Där gjorde Malmö AI:s Wictor Petersson en utmärkt tävling med två stötar över 20 meter. 20.11 innebar seger över bland annat OS-tvåan Joe Kovacs.
– Skoj att stöta på en så här stor tävling på hemmaplan. Publiken kommer nära och allt fokus är på kula. Det var första gången jag mötte Joe Kovacs och kul att få vinna och stöta över 20 meter! säger Wiktor.

Fanny Roos 32 cm från svenskt rekord
Bra stötte även svenska rekordhållerskan Fanny Roos som två gånger överträffade 18 meter med 18.36 i topp. Det var bara 32 centimeter från hennes eget svenska rekord. Det räckte till en andraplats i tävlingen, bara 13 centimeter bakom vinnaren Aliona Dubitskaya från Vitryssland.

Personbästa av Hampus Widlund
En av kvällens bästa prestationer stod Norges Karsten Warholm när han i årsdebuten på 400 m häck vann på 47.82 – bara två tiondelar från hans norska rekord. Ett helt okej lopp i kvällskylan gjorde även Örgryte-junioren Carl Bengtström som i Diamond League-debuten slutade sjua på 51.35 – bara två tiondelar från femteplatsen.
Men han var inte snabbaste svensk denna dag eftersom Växjös Hampus Widlund vann de nationella tävlingarna på personbästat 51.04.
Att ha en Diamond League-gala på hemmaplan är en fantastisk möjlighet att få se våra bästa friidrottare möta världseliten och extra kul att flera verkligen tog chansen. Det var BAUHAUS-galan 2019 ett bra exempel på!
/Jonas Hedman

Resultatlistan

Bilden på Yolanda Ngarambe är tagen av Deca Text&Bild

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


PARTNERS


BAUHAUS PARTNERS


OFFICIELLA LEVERANTÖRER


CERTIFIERING


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
BAUHAUS-galan