BAUHAUS-galan 2019 – en minnesvärd kväll som avslutades med stadionrekord - BAUHAUS-galan

BAUHAUS-galan 2019 – en minnesvärd kväll som avslutades med stadionrekord

BAUHAUS-galan 2019 – en minnesvärd kväll som avslutades med stadionrekord

Kristi Himmelfärdsdag den 30 maj var fylld av friidrott på och kring Stockholms Stadion när BAUHAUS-galan tog emot världseliten i Diamond League. Trots bara 11-12 grader, mulet och periodvis regn presterades det världsklassfriidrott i många grenar inklusive tre världsårsbästa. Detta under en kväll som avslutades med ett stadionrekord på 10 000 m av Rhonex Kipruto (26:50.16).

Invigningen inleddes traditionsenligt med att en bil körde in på Stadion och stannade framför kungliga läktaren där ingen mindre än världsrekordhållaren i längd, Mike Powell, klev ur och lämnade över diamanterna. Därefter sjöng Wiktoria Johansson nationalsången.
Daniel Ståhls diskusseger på 69.57 och Thobias Montlers sensationella längdvinst över hela världseliten på personliga rekordet 8.22 var förstås hemmapublikens stora behållning av en annars kall kväll. Men att det verkligen var världens främsta friidrottare som var på plats och tävlade i 13 Diamond League-grenar förstod man av ett antal riktigt imponerande prestationer.

Dina Asher-Smith i särklass
Trefaldiga EM-vinnaren i sprint, Storbritanniens Dina Asher-Smith, stod i fullständig särklass när hon rusade 200 m på 22.18 trots bara tolv graders värme. Segermarginalen blev en halvsekund till OS-mästarinnan Elaine Thompson och ytterligare en tiondel till världsmästarinnan Dafne Schippers.
Nästan lika överlägsen var Kanadas Aaron Brown i manliga loppet där han med 20.06 slog världsmästaren Ramil Guliyev med 34 hundradelar.
Världsårsbästa satte även Agnes Tirop som spurtvann 5000 m på 14:50.82 sedan världsmästaren och världsettan Hellen Obiri fallit kring 4 km och inte hade med slutstriden att göra.

Stadionrekord och Swedish All Comers record
Det tredje världsårsbästat kom i kvällens sista gren – 10 000 m – som lagts in med anledning av tioårsjubileet av Diamond League och också startade klockan tio (22.05). Kenyas Rhonex Kipruto och Etiopiens Hagos Gebrhiwet bildade tvåmannaklunga större delen av loppet men på sista kilometern var Kipruto starkast och vann med elva sekunder på 26:50.16.
Det var inte bara nytt stadionrekord utan även Swedish All Comers record – det vill säga det snabbast någon sprungit på svensk mark. Föregående noteringar var Richard Chelimos 27:07.91 från DN Galan 1993 som då var världsrekord respektive 26:51.02 från Sollentuna GP 2013. Sistnämnda tid noterades av Etiopiens Dejen Gebremeskel.
Turebergs Napoleon Solomon och Spårvägens Robel Fsiha var ute efter Johnny Danielsons 30 år gamla svenska rekord men orkade inte med tempot på andra halvan. Efter en offensiv öppning med 8:15 på 3000 m kom Robel i mål på 29:15.45 medan Napoleon bröt efter 5800 meter.

Fenomenalt häcklopp av Warholm
Till avdelningen riktigt bra insatser hörde norske Karsten Warholms 400 m häck-seger på 47.84. Han låg lika med TJ Holmes in på upploppet men rann i den kalla kvällen ifrån till en jätteseger med 1,5 sekund. 47.84. Det är endast två tiondelar från Karstens eget nordiska rekord.
Världsettan på 400 m, USA:s Michael Norman, kom som skjuten ur en kanon på upploppet där han sprang ikapp och förbi kompisen Rai Benjamin och vann med hela sex tiondelar på 44.53.

Mäktig upphämtning av Jakob Ingebrigtsen
I manliga 1500 m-loppet gick det fort längst fram vilket europamästaren Jakob Ingebrigtsen, 18, inte brydde sig om utan gjorde sitt eget lopp långt ner i fältet. Vid 800 meter började han avancera och sista halvvarvet var riktigt imponerande då han passerade löpare efter löpare.
På mållinjen hann han ikapp även tvåan Ayanleh Souleiman och blev trea i mål på samma tid som denne, 3:37.30. Vann gjorde världsettan Timothy Cheruiyot på 3:35.79. Men vilken avslutning av Jakob!
Kalle Berglund skulle ha varit med men efter problem med ena vaden dagen före och magnetröntgen på tävlingsdagens förmiddag beslutade han sig för att inte starta för att inte riskera något. Inte heller Filip Ingebrigtsen kom till start.
På 100 m häck gjorde Kendra Harrison ett utmärkt lopp och upprepade segern från 2016 genom att vinna med 17 hundradelar på 12.52. Riktigt imponerande i den svala kvällen.

Erika Kinsey trea i höjd
En gren som led svårt av den låga temperaturen var kvinnliga höjdtävlingen som världsettan Mariya Lasitskene vann på 1.92. Trea på 1.90, samma höjd som tvåan, slutade Erika Kinsey som nu har en andra- och en tredjeplats efter två av årets Diamond League-tävlingar. För Sofie Skoog blev det en delad femteplats på 1.83 på samma höjd som Ukrainas Yaroslava Mahuchikh som vann Diamond League-premiären i Doha.
Resultaten
/Jonas Hedman

Foto: Rhonex Kipruto satte stadionrekord och världsårsbästa på 10 000 m med 26:50.16. Deca Text&Bild

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


BAUHAUS PARTNER


OFFICIELL LEVERANTÖR


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830

BAUHAUS-galan