Tre tydliga svenska rekordchanser på BAUHAUS-galan - BAUHAUS-galan

Tre tydliga svenska rekordchanser på BAUHAUS-galan

Tre tydliga svenska rekordchanser på BAUHAUS-galan

Daniel Ståhl är helt inställd på att kasta långt i diskus på BAUHAUS-galan torsdag kväll, Napoleon Solomon pratar mellantider som leder ner under det svenska rekordet på 10 000 m och på 1500 m är Kalle Berglund (bilden) beredd att gå med även om det skulle gå riktigt snabbt. Det kan mycket väl bli tre svenska rekord på Stockholms Stadion torsdag kväll.

På DN-galan på Stockholms Stadion den 30 juni 1975 sattes det just tre svenska rekord – Åke Svenson på 800 m (1:45.94), Anders Gärderud på 1 mile (3:54.45) och Nils-Bertil Karlsson på 10 000 m (28:08.11). Alla goda ting är tre och det kan faktiskt bli en upprepning på BAUHAUS-galan 2019.
Spårvägens Kalle Berglund har fyra gånger varit inom 14 hundradelar från Johnny Kroons svenska 1500 m-rekord 3:36.49 från 1985. I höstas avslutade Kalle säsongen med nya perset 3:36.51 och missade alltså med blott 0.02 …
På BAUHAUS-galan möter han de tio (!) främsta på världsrankingen.
– Det är det bästa startfältet jag varit med i. Så jag kommer nog att lägga mig i bakre delen av fältet och bara försöka springa avslappnat. Öppnar haren på 1:52-1:53 på 800 meter så blir det väl 1:54-1:55 för mig och det tror jag att jag fixar. Min snabbaste öppning hittills är 1:56.2 från persloppet i höstas men jag är snabbare nu, säger Kalle som möter de tio bästa på världsrankingen.
– Vädermässigt så ska det ju bli 14 grader och en del vind, men det brukar mojna på kvällen. 14 grader är inga problem för att prestera.

Napoleon siktar på dubbla pers
För första gången på 2000-talet arrangeras ett 10 000 m-lopp på DN-galan/BAUHAUS-galan och det kan mycket väl sluta med svenskt rekord av Turebergs Napoleon Solomon. För att slå Johnny Danielsons 29 år gamla rekord på 27:55.74 behöver han sänka perset med knappt 38 sekunder.
– Målet är att springa under 28 minuter och sätta svenskt rekord. Formen känns bra men vi får se hur långt det räcker. För att nå rekordet behöver jag nog sätta pers på första 5000 meterna, säger Napoleon som på den distansen gjort 13:52.45.
– Öppnar jag långsammare är risken att jag får springa ensam och då skulle det bli svårt, så det gäller att vara offensiv i början.
Med i loppet är också Spårvägens Robel Fsiha som också har rekordkapacitet. Han har dock haft problem med magen den senaste tiden och är ett frågetecken.

Diskusvindarna brukar vara bra på Stadion
Daniel Ståhls magnifika årsdebut i diskus med 70.56 i Doha för tre veckor skapar förhoppningar om svenskt rekord. Det har han själv med 71.29 från Sollentuna 2017.
– Det är kanon med hemmaplan och det kommer att bli långt. Det är hårt gnetande höst, vinter och vår som börjar ge resultat och jag har blivit snäppet starkare, säger Daniel.
– Sydlig vind och 5-8 m/s vill jag ha. Det är världsrekordvind.
På DN Galan 1975 sattes det tre svenska rekord första tävlingsdagen. Andra dagen – för på den tiden var det en tvådagarstävling – blev det också ett svenskt världsrekord tack vare Anders Gärderud som infriande alla förväntningar när han efter en sagolik 300 m-spurt noterade 8:09.70 på 3000 m hinder.
Det kan faktiskt bli ett svenskt världsrekord även denna gång.
/Jonas Hedman

Bilden: Kalle Berglund är redo att äntligen så Johnny Kroons 34 år gamla svenska rekord på 1500 m. Foto: Deca Text&Bild

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


PARTNERS


BAUHAUS PARTNERS


OFFICIELLA LEVERANTÖRER


CERTIFIERING


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
BAUHAUS-galan