Guiden till BAUHAUS-galan – en heldag med friidrott - BAUHAUS-galan

Guiden till BAUHAUS-galan – en heldag med friidrott

Guiden till BAUHAUS-galan – en heldag med friidrott

Tredje deltävlingen i tioårsjubilerande IAAF Diamond League är BAUHAUS-galan som invigs på Stockholms Stadion kl 19.00 på torsdag med världseliten på plats. Faktiskt är hela 10 världsrankingettor klara. Men redan 13.00 börjar aktiviteterna på Stadion med ungdomstävlingar och sedan håller det på till 22.30 då sista grenen är klar. Och när startar diskustävlingen med Daniel Ståhl? Jo, 20.56. Foto: Peter Holgersson

10,5 timmar med friidrott står på programmet och för alla barnfamiljer finns det också en hel del annat att se och prova från kl 15 då Familjefestivalen öppnar innanför ingången från Valhallavägen. Bland annat uppträder Wiktoria, Pidde P och 16.30 är det kultävling med världseliten på nya Kungliga Musikhögskolans innergård.

13.00: Ungdomstävlingar i sprint
140 barn och ungdomar i åldern 10-14 år sprinter 60 eller 80 meter fördelade på 17 heat på Stockholms Stadion. Prisutdelning äger rum på Familjefestivalen som är belägen just utanför Stadion innanför ingången från Valhallavägen. Det följs klockan 15.00 av ungdomsstafetter för pojkar/flickor 13 år som springer 4×200 meter och där 87 lag är anmälda. Final under stora galan kl 18.55. Allt om sprinttävlingarna

15.00: Familjefestivalen öppnar
Här bjuds det på spännande och roliga aktiviteter för barn och scenframträdanden av bland annat Wiktoria från melodifestivalen, Pidde P och Byggis & Mackan. Hela programmet

16.30: Världseliten i kula på nya Kungliga Musikhögskolan
Big Shot är tillbaka och det bjuds på en mixad tävling med några av världens bästa kulstötare som tävlar på en uppbyggd bana inne på gården på nya Kungliga Musikhögskolan. De två bästa svenskarna är också med i form av svenska rekordhållerskan Fanny Roos och Malmö AI:s Wictor Petersson som i år satt personligt rekord med 20.70 (fyra genom tiderna i Sverige).

16.10: Nationella tävlingarna – Angelica Bengtsson tävlar redan kl 17
Flera av de bästa svenska friidrottarna som inte får plats på Diamond League-galan tävlar före invigningen. Bland annat de kvinnliga stavhopparna med svenska rekordhållerskan Angelica Bengtsson och Michaela Meijer.

19.00: Invigning av BAUHAUS-galan
Vem levererar diamanterna som transporteras in på innerplan under invigningen i väntan på att det ska slås stadionrekord? För traditionen fortsätter och i fjol slogs fyra stadionrekord. Hur många blir det i år?

19.15: K 400 m nationell gren med Moa Hjelmer
Kvinnliga 400 m finns inte med på kvällens Diamond League-program så svenska rekordhållerskan Moa Hjelmer springer i nationella tävlingarna istället. Där möter hon fjolårets sverigeetta Matilda Hellqvist som var snabbaste svenska i fjol med 52.68 (sjua genom tiderna i Sverige).

19.30: SVT:s längsta stadionsändning
SVT gör sin längsta sändning någonsin från en stadiongala –tre timmar. SVT2 19.30-20.00 och sedan SVT1 20.00-22.00 följt av det manliga 10 000 m-loppet som startar 22.05.

19.35: M Längd med fjolårets 8.83-man Echevarría
Kubanen Juan Miguel Echevarría chockade en hel friidrottsvärld när han på BAUHAUS-galan 2018 nästan hoppade ut gropen. Med 8.83 i aningen för stark medvind (+2.1 m/s) var han bara 12 centimeter från världsrekordet. För att upprepa segern måste han slå regerande OS-mästaren Henderson, regerande världsmästaren Manyonga och regerande europamästaren Tentoglou. Och inne-EM-tvåan Thobias Montler från Malmö AI. Han satte hoppade i torsdags hela 8.43 – en enda centimeter från det svenska rekordet men i aningen för stark medvind (+2.4 m/s). Mer om längdtävlingen

19.40: M Stav med världsmästaren Kendricks
Amerikanen Sam Kendricks tävlar flitigt och vinner ofta. Men ska han vinna BAUHAUS-galan måste han besegra tre mästare – världsmästarna Wojciechowski, Polen, och Holzdeppe, Tyskland, samt regerande OS-mästaren Thiago Braz från Brasilien.

20.03: M 400 m med den kometen Michael Norman
Den 21-årige amerikanen Michael Norman satte personligt rekord med 43.45 i årsdebuten i april. Det är bara fyra tiondelar från världsrekordet och gör hon till nummer fyra på genom-tiderna-listan. Kan han rå på Diamond League-rekordet 43.68? Stadionrekordet 43.45? Och kanske till och med världsrekordet 43.03?
Läs mer om Michael Norman

20.08: K Höjd med Erika Kinsey och nya stjärnskottet Mahuchikh
Ett fantastiskt startfält med de sex främsta på världsrankingen. Erika Kinsey klarade VM-kvalgränsen 1.94 så sent som förra veckan och i Diamond League-premiären i Doha för en knapp månad sedan slutade hon tvåa vilket är hennes bästa Diamond League-placering hittills. Vann gjorde nya stjärnskottet Yaroslava Mahuchikh från Ukraina på personliga rekordet 1.96. Men favorit är världsettan Mariya Lasitskene som vunnit alla de stora titlarna utom en – OS.
Mer om kvinnliga höjdtävlingen

20.11: K 1500 m med europamästaren Laura Muir
Storbritanniens Laura Muir är favorit och har det bästa personliga rekordet med 3:55.22. En intressant start gör Turebergs Yolanda Ngarambe som i vintras satte svensk rekord på 1 mile och har visat fin form under försommaren.
Läs mer om Yolanda Ngarambe

20.22: M 200 m: Vilket startfält!
Världs- och europamästaren Ramil Guliyev från Turkiet har inlett säsongen strålande med seger på 19.99 i Diamond League-premiären i Doha i början på maj. Han anför ett startfält där de fem främsta på världsrankingen finns med. Och vad kan unge talangen Henrik Larsson från IF Göta Karlstad göra? I fjol gjorde han Diamond League-debut på BAUHAUS-galan och satte sitt gällande personliga rekord med 20.85. Det borde han kunna förbättra om förhållandena är bra.

20.30: K 5000 m med suveräna världsettan Obiri
Kenyas Hellen Obiri är obestridlig världsetta och vann i fjol sex av sju lopp på 5000 m med världsårsbästat 14:21.75 i topp. Hennes personbästa är 14.18 vilket endast är sju sekunder från världsrekordet. Nordiska intressen finns i unga danskan Anna Emilie Møller som i mars sensationellt blev 15:e i terräng-VM.

20.52: K 100 m häck med världsrekordhållerskan Harrison
2016 vann Kendra Harrison korta häcken på BAUHAUS-galan i vad som var Susanna Kallurs comeback. En månad senare satte Harrison världsrekord med 12.20 i London. Hur fort går det denna gång?
Mer om Kendra Harrison

20.56: M Diskus – Hur långt kastar Daniel Ståhl?
I Diamond League-premiären i Doha i början på maj gjorde Daniel tidernas bästa diskusserie med samtliga sex kast över 69.5 meter. Segerresultatet mätte 70.56 och han visade då att BAUHAUS-galan kan bli en väldigt intressant tävling. För sedan dess har formen blivit ÄNNU BÄTTRE! Noterbart: Stadionrekordet är 69.67, Daniels svenska rekord 71.29 och världsrekordet 74.08.
Läs mer om Daniels Ståhls möjligheter

21.02: M 800 m med EM-silvermedaljören Andreas Kramer
Vår- och försommarträningen har gått utmärkt för Sävedalen-löparen som i fjol sänkte sitt svenska rekord till 1:45.03. Kan han hota det redan i säsongsdebuten? Bra motstånd i form av fyra man som gjort under 1:44.
Intervju med Kramer

21.15: K 800 m – Lovisa Lindh vs Hanna Hermansson
Vem är Sveriges bästa 800 m-löperska? Det får vi en indikation på när svenska rekordhållerskan Lovisa Lindh (1:58.77) och Turebergs 2:00.43-löpare Hanna Hermansson möts för första gången i år. I fjol blev det 2-0 till Lovisa i inbördes möten medan Hanna vann när de sprang 1500 m på SM.
Vem är Sveriges bästa 800 m-löperska?

21.30: K 200 m med OS-, VM- och EM-vinnarna på startlinjen
Extremt bra startfält där regerande mästarinnorna från de tre största mästerskapen är på plats – OS-ettan Elaine Thompson, Jamaica, VM-ettan Dafne Schippers, Nederländerna, och EM-vinnaren från Berlin förra sommaren, Storbritanniens Dina Asher-Smith.

21.40: M 1500 m med löparunderbarnet Jakob Ingebrigtsen
Alla tre bröderna Ingebrigtsen är på plats – Henrik, Filip och ännu inte 19-årige Jakob som i fjol chockade med att göra 3:31.18. På startlinjen kommer vi också att få se regerande världsmästaren Elijah Manangoi som har ett så bra personbästa som 3:28.80. Han har med sig sin lillebror George Manangoi som är regerande juniorvärldsmästare och en av få som slagit Jakob Ingebrigtsen. En intressant start gör också Spårvägens Kalle Berglund som i fjol med 3:36.51 bara var två hundradelar från det 33 år gamla svenska rekordet. Det siktar han på att slå nu.
Läs mer om det fantastiska startfältet på 1500 m
Kalle Berglund siktar på rekordet

21.52: M 400 m häck med norske världsmästaren Karsten Warholm
Han är regerande värds- och europamästare och i fjol slog han Sven Nylanders 24 år gamla nordiska rekord med 47.64 i topp. Kan den 23-årige norrmannen upprepa segern från 2017? Det ska också bli kul att se 19-årige Carl Bengtström från Örgryte IS som i fjol slog Niklas Wallenlinds 31 år gamla svenska juniorrekord tack vare 50.20. Mer om Karsten Warholm

22.05: M 10 000 m: Het svensk rekordduell
Johnny Danielsons svenska rekord på 27:55.74 har stått sig i 29 år och aldrig varit hotat. Men nu är de i allvarlig fara och frågan är bara vem som kommer att slå det – Turebergs Napoleon Solomon eller Spårvägens Robel Fsiha. Båda krossade i februari det svenska rekordet på halvmaraton och har nu alla möjligheter. För att lyckas behöver de snitta 2:47.5 per kilomter eller 67 sekunder per varv. I övrigt ett fantastiskt startfält med flera löpare med kapacitet för under 27 minuter.
Mer om rekordförsöket
/Jonas Hedman

Tidsprogrammet och startlistorna
Alla artiklarna om BAUHAUS-galan
Så fungerar Diamond League
• SVT sänder i SVT2 19.30-20.00 och SVT1 20.00-22.45

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


PARTNERS


BAUHAUS PARTNERS


OFFICIELLA LEVERANTÖRER


CERTIFIERING


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
BAUHAUS-galan