Daniel Ståhl har något stort på gång till BAUHAUS-galan på torsdag - BAUHAUS-galan

Daniel Ståhl har något stort på gång till BAUHAUS-galan på torsdag

Daniel Ståhl har något stort på gång till BAUHAUS-galan på torsdag

Det har gått 3,5 veckor sedan Daniel Ståhls fantastiska diskusserie i Doha då han kastade 70,56 och snittade sjuttio meter jämnt på de sex kasten. Vad har hänt sedan dess? Jo, formen har blivit ännu bättre. De som är på plats på BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion på torsdag kväll kan mycket väl få uppleva något stort!

Vésteinn Hafsteinsson är Daniels tränare sedan åtta år och han har aldrig sett honom i bättre form.
– Jag får gåshud när han kastar. Han gör det så fint tekniskt och kastar längre än någonsin på träning och framför allt göra han det ofta. Daniel kastar 70 meter oavsett hur det blåser eller om det är vindstilla. Jag tror att det kan bli riktigt långa kast på BAUHAUS-galan, säger Vésteinn.
I Doha den 3 maj inledde Daniel med 69,63 och hade sedan tre kast över 70 meter där det kortaste mätte 69,50. Han vann tävlingen med nästan fyra meter och tog sin fjärde Diamond League-seger.

Betydelsefull teknikförändring
Sedan träningen drog igång i oktober har Daniel blivit ännu mer professionell och fokuserar ännu mer på träningen och att få allt runtomkring att harmoniera. Men han har också ändrat en detalj i tekniken.
– Han gör många saker bra tekniskt men i jämförelse med världsmästaren Andrius Gudzius och fjolårets världsetta Fedric Dacres så var det en detalj som skilde. Svävfasen i mitten var några centimeter för kort vilket gjorde att vänsterbenet kom senare och innebar lägre hastighet i utkastet. Det har vi fått ordning på och nu kastar Daniel 2-3 meter längre, säger Vésteinn.

Toppar formen till BAUHAUS-galan
På torsdag har Daniel hemmaplan med allt vad det innebär av extra stöd och det är något som han verkligen gillar.
– Jag tror egentligen inte att det spelar så stor roll för resultatet, han kastade ju långt i Doha till exempel. Man Daniel gillar när det blir stämning och rock’n roll och på torsdag blir det showtime!
Daniel vill kasta långt på BAUHAUS-galan har han berättat för Vésteinn.
– Inför Stockholm och Paavo Nurmi Games i Åbo 11 juni gör vi en liten formtoppning. Han är i fantastisk form och gör man 70 meter kontinuerligt på träning så kan det bli 3-4 meter längre på tävling om det är bra förhållanden.

En promenad och en kaffe på tävlingsdagen
Daniel tränade dubbla pass i måndags, dubbla pass under tisdagen och sedan vilar han helt dagen före tävlingen då det enda på programmet är presskonferensen.
– På tävlingsdagen brukar vi gå en halvtimme till trekvart, ta en kaffe och bara slappna av. Alla aktiva har olika uppladdningar och det här passar Daniel.
När det är dags för uppvärmning inför tävlingen så gör han bara de 2-3 kast alla får inne på arenan precis innan tävlingen sätter igång.
– Det är något han vande sig vid tidigt. I det första fokuserar han på att komma rätt i startpositionen och det brukar bli 65-68 meter. I andra trycker han på lite mer vilket betyder runt 68 meter. Sedan drar tävlingen igång och då är han redo att trycka hårt i första och sedan bara låta adrenalinet låta diskusen flyga längre och längre för varje kast.

Stadion – en bra diskusarena
Att det går att kasta långt på Stockholms Stadion finns det många exempel på. 1972 satte Ricky Bruch världsrekord med 68,40. 1980 noterade Mac Wilkins stadionrekord med 69,46 och året efter skickade Ben Plucknett iväg 2 kg-skivan hela 72,34 – nytt världsrekord som senare dock underkändes.
De två senaste åren har segerresultatet på BAUHAUS-galan var 68,36 respektive 69,67 så det är ingen tvekan om att det går att kasta långt på den 107 år gamla arenan. Det längsta Daniel kastat på Stadion är 68,13 från 2017 vilket kan jämföras med hans svenska rekord på 71,29 från 2017.
I startfältet på torsdag har Daniel riktigt bra motstånd i form av bland annat Jamaicas Fedric Dacres som vunnit på Stadion de två senaste åren och i fjol rankades som världens främste diskuskastare.
På torsdag kväll vid halvniotiden kommer diskuskastarna in på Stockholms Stadion och 20.56 drar det igång. Det vill du inte missa!
/Jonas Hedman

Startlistan i diskus

Köp dina biljetter till BAUHAUS-galan på torsdag nu!

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


PARTNERS


BAUHAUS PARTNERS


OFFICIELLA LEVERANTÖRER


CERTIFIERING


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
BAUHAUS-galan