BAUHAUS-galan arrangerar Big Shot på nya Kungl. Musikhögskolan - BAUHAUS-galan

BAUHAUS-galan arrangerar Big Shot på nya Kungl. Musikhögskolan

BAUHAUS-galan arrangerar Big Shot på nya Kungl. Musikhögskolan

Timmarna före invigningen av Diamond League-galan torsdag 30 maj bjuds det på kulstötning i världsklass på nya Kungl. Musikhögskolan ett spjutkast från Stockholms Stadion. Se Sverige-ettorna Fanny Roos och Wictor Petersson möta världseliten där vi bland annat också får se 22-metersmannen Joe Kovacs och nya stjärnskottet Chase Ealy som vann Diamond League-galan i Shanghai i lördags.

Det har gått elva år sedan Stadionklubbarna första gången byggde upp en kulring ute på stan och arrangerade Big Shot i Kungsträdgården. Idén att flytta ut en gren från stadion och ta friidrotten till folket startade en trend som fått efterföljare i världen och det har även gällt andra grenar.
– Vi kommer att bygga upp en kularena på innergården på nybyggda Musikhögskolan intill VIP:en där vi genomför en mixad tävling för män och kvinnor. Tävlingen startar 16.30, 2,5 timmar före invigningen av BAUHAUS-galan, och det är fritt inträde, säger Jan Kowalski som är ordförande för arrangerande Stadionklubbarna.
Det blir sjunde gången som Stadionklubbarna arrangerar Big Shot ute på stan. Efter premiären i Kungsträdgården 2008 genomfördes den där ytterligare fyra gånger och senast i Amfiteatern i Rålambshovsparken för tre år sedan.

Två framtidshopp i svensk friidrott
Två av svensk friidrotts största kastartalanger är med i Big Shot i form av svenska rekordhållerskan Fanny Roos från Växjö och Wictor Petersson från Malmö AI. Fanny var sjua i Diamond League-galan i Shanghai i lördags då hon med 18,30 bara var 38 centimeter från sitt eget ett år gamla svenska rekord.
Wictor Petersson, 21, satte i april i USA personligt rekord med 20,70 vilket är lika med kvalgränsen till VM i Doha i höst. Bara tre svenska kulstötare har någonsin stött längre med svenska rekordhållaren Hans ”Honta” Höglund i topp på 21,33. Noteringen är från 1975 och är det äldsta svenska rekordet i en individuell OS-gren.

Världsmästaren på plats
För motståndet på Musikhögskolan står bland annat 2015 års världsmästare Joe Kovacs som har ett så bra personligt rekord som 22,57 och i år stött 21,40. Ett nytt intressant namn i världseliten är hans landsmaninna Chase Ealey som för ett år sedan bytte från glidstil till rotation och förbättrat sig med en meter på ett år. 19,67 gör henne till statistisk världsetta och så sent som i lördags vann hon Diamond League-galan i Shanghai på 19,58.

10,5 timmar friidrott
Kristi himmelsfärdsdag torsdag 30 maj är en dag fylld av friidrott på och kring Stockholms Stadion som avslutas med Diamond League-galan. Det börjar klockan 13.00 med ungdomstävlingar och fortsätter 15.00 med ungdomsstafetter. Då öppnar också Familjefestivalen med ingång från Vallhallavägen där bland annat Wiktoria, som tidigare haft framgångar i Melodifestivalen, uppträder.
Men för den som vill se världsklassfriidrott live är Big Shot på Kungliga Musikhögskolan kl 16.30 en perfekt start för att sedan gå de hundra meterna över Lidingövägen till Stadion där BAUHAUS-galan Diamond League invigs 19.00.
/Jonas Hedman

Köp dina biljetter till BAUHAUS-galan torsdag 30 maj idag

Startlistorna i kula på Kungl. Musikhögskolan 30 maj kl 16.30
Män
Joe Kovacs, USA
Franck Elemba, Kongo
Wictor Petersson, Malmö AI
Arttu Kangas, Finland

Kvinnor
Chase Ealey, USA
Maggie Ewen, USA
Brittany Crew, Kanada
Sara Gambetta, Tyskland
Fanny Roos, Athletics 24Seven SK
Sarah Milton, Kanada
Frida Åkerström, Hässelby SK

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


PARTNERS


BAUHAUS PARTNERS


OFFICIELLA LEVERANTÖRER


CERTIFIERING


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
BAUHAUS-galan