Yolanda Ngarambe – från autografjägare till fight mot världens bästa på BAUHAUS-galan - BAUHAUS-galan

Yolanda Ngarambe – från autografjägare till fight mot världens bästa på BAUHAUS-galan

Yolanda Ngarambe – från autografjägare till fight mot världens bästa på BAUHAUS-galan

Medeldistansaren Yolanda Ngarambe, 27, från Tureberg fick ett stort genombrott i vintras då hon satte svenskt rekord på 1 mile och kvalade in till EM i Glasgow på tre distanser. På BAUHAUS-galan den 30 maj möter hon världseliten på 1500 m och då går en dröm i uppfyllelse.

Under inomhussäsongen satte Yolanda personligt rekord på alla distanser hon sprang inklusive svenska inomhusrekordet 4.28,30 på 1 mile (1609 meter) och kvalade in till inne-EM i Glasgow på 800, 1500 och 3000 meter. På sistnämnda distans gjorde hon 8.53,97 vilket gör henne till trea genom tiderna i Sverige inomhus bakom Meraf Bahta och Sara Wedlund. På BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion den 30 maj möter Yolanda världseliten på 1500 m med fyrfaldiga europamästarinnan Laura Muir i spetsen.
– BAUHAUS-galan är min absoluta favorittävling eftersom en stor del av världseliten alltid är på plats. Det har alltid varit så inspirerande att se de bästa tävla på riktigt istället för på TV. Framför allt när jag var yngre så var det väldigt speciellt eftersom man fick chans att prata med dem, säger Yolanda.

”Största minnet var när jag träffade Usain Bolt”
Första gången Yolanda var på friidrottsgalan på Stadion var som 15-åring 2007.
– Jag fick sprintern Asafa Powells autograf på Lilla DN-galan i Kungsträdgården. Men mitt största minne som friidrottsfan var när jag fick träffa Usain Bolt i calling-rummet som jag och mina kompisar smet in i 2010! Där träffade jag även min största förebild när det gäller offensiv löpning – Sudans 800 m-löpare Abubaker Kaki som nästan alltid körde hårt från start!
Genom åren har Yolanda träffat många stjärnor på Stockholms Stadion och bland dem finns också 400 m-löparen Sanya Richards-Ross som tävlade i Stockholm som purfärsk OS-mästarinna 2012.

Det började på Stockholms Stadion 2004
Yolanda är född och uppvuxen i Märsta norr om Stockholm med mamma från Finland och pappa från Uganda. Efter tennis och fotboll i de tidiga ungdomsåren kom hon två år i rad trea i Minimaran med målgång på Stockholms Stadion och det ledde till satsning på löpning.
– När jag var yngre tävlade jag på DN-galan Youth på Stadion och sedan blev det förtävlingarna där jag senast var med 2015 då jag sprang 800 m. Och nu ska jag debutera i huvudgalan!

Ingår i amerikansk träningsgrupp
Yolanda ingår sedan 2015 i en professionell löpargrupp i Atlanta, Georgia, där hon bor höst, vinter och vår. När hon i januari satte svenskt rekord på 1 mile slog hon EM-trean på 1500 m, Ciara Mageean, 2016 års inne-VM-femma Brenda Martinez och regerande världsmästarinnan på 3000 meter hinder Emma Coburn så hon har mött bra motstånd tidigare.
I april satte Yolanda personligt rekord på 5000 m med 15.38,79 i USA som placerar henne nia på den svenska genom-tiderna-listan. På BAUHAUS-galan springer hon 1500 m där det personliga rekordet är 4.10,13 men hon tävlar på Stockholms Stadion redan helgen före, den 24-25 maj, då hon springer stafett-SM som liksom BAUHAUS-galan arrangeras av Stadionklubbarna.
Lita på att Yolanda kommer att ha ett ordentligt publikstöd på favoritarenan när startskottet för 1500 m brinner av torsdag 30 maj!
/Jonas Hedman

Bilden: Yolanda Ngarambe och dubble inomhusvärldsmästaren på 800 m, Sudans Abubaker Kaki.

Köp dina biljetter till BAUHAUS-galan torsdag 30 maj idag!

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


PARTNERS


BAUHAUS PARTNERS


OFFICIELLA LEVERANTÖRER


CERTIFIERING


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
BAUHAUS-galan