Världsettan Daniel Ståhl redo för en ny säsong - BAUHAUS-galan

Världsettan Daniel Ståhl redo för en ny säsong

Världsettan Daniel Ståhl redo för en ny säsong

På fredag kväll gör diskuskastaren Daniel Ståhl årsdebut då Diamond League-säsongen inleds i Qatars huvudstad Doha där han möter världseliten. Foto: Deca Text&Bild

Daniel är det kanske största svenska hoppet inför sommarens friidrottstävlingar, inte bara för att han är två meter lång och drygt 150 kg tung. Den 27-årige diskuskastaren från Spårvägen kastade längst i världen de tre senaste åren och tog silver på såväl VM 2017 som EM i fjol. Årets stora mål är VM i Doha i slutet på september men men före det väntar många tävlingar.

Det har tagit flera års hård träning att nå världstoppen. Den talangfulle kastaren från Jakobsberg norr om Stockholm upptäcktes tidigt av islänningen Vésteinn Hafsteinsson som är världens ledande diskustränare. Hafsteinsson bor sedan flera år i Växjö och Daniel Ståhl har genom åren gjort många resor mellan Stockholm och Växjö för att finslipa kasttekniken under Hafsteinssons ledning. Numer har Daniel Ståhl till och med skaffat sig en lägenhet i Växjö.

Håller på Djurgården i ishockey
Så här dags på säsongen handlar träningen mycket m att bygga upp styrkan. Vid sidan av den tuffa skivstångsträningen hinner Daniel dock med att följa sitt favoritlag Djurgården i hockeyslutspelet.
Daniel Ståhl är en av mycket få svenska friidrottare som kan känna sig säker på att få vara med och tävla i Diamond League när hans gren finns med. Att kunna kasta i Diamond League är viktigt av två orsaker; dels ger det viktig rutin att tävla mot de bästa i världen och dels innebär Diamond League en viktig inkomstmöjlighet eftersom det – jämfört med andra friidrottstävlingar – betalas ut fina prispengar.

Två svenskar i världseliten i diskus
Diskuskastning för herrar har blivit en svensk paradgren. När Daniel Ståhl i fjol tog EM-silver i Berlin var Simon Pettersson från Hässelby fyra, endast 59 cm från bronsmedaljen. Bakom dem finns talangen Jakob Gardenkrans från Malmö som i fjol, 21 år gammal, kastade 63,63 vilket är längre än vad Daniel Ståhl kastade i samma ålder.

Vinden spelar roll
Diskuskastare gillar blåst. I bärande motvind seglar diskusen iväg extra långt. Därför presteras ofta de bästa resultaten i mindre tävlingar på vindkänsliga kastplaner eller i tävlingar på små friidrottsarenor där det inte finns några läktare som ger skydd mot vinden. Så var det till exempel i fjol när Daniel presterade 2018 års längsta kast i världen med 69,72  vid SM-tävlingarna i Eskilstuna och när han 2017 noterade svenskt rekord med 71,29 i Sollentuna.

Världsrekord på Stockholms Stadion 1972
Men det går att kasta långt även på Stockholms Stadion trots att denna vackra arena är omgärdad av läktare. 1972 tangerade Ricky Bruch det dåvarande världsrekordet 68,40 vid en gala i Stockholms klassiska Olympiastadion. Ricky är tillsammans med Anders Gärderud och Patrik Sjöberg de svenska friidrottare som i modern tid noterat världsrekord på Stockholms Stadion.
/Anders Olsson 

Styrketräning med Daniel Ståhl

Köp dina biljetter till BAUHAUS-galan torsdag 30 maj redan nu!

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


PARTNERS


BAUHAUS PARTNERS


OFFICIELLA LEVERANTÖRER


CERTIFIERING


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
BAUHAUS-galan