Svenska Barnidrottspriset har sin givna plats på BAUHAUS-galan - BAUHAUS-galan

Svenska Barnidrottspriset har sin givna plats på BAUHAUS-galan

Svenska Barnidrottspriset har sin givna plats på BAUHAUS-galan

Att skapa så bra förutsättningar som möjligt för barn att idrotta och röra på sig är viktigt och det är huvudsyftet med Svenska Barnidrottspriset. I år har 15 nomineringar kommit in och priset delas traditionsenligt ut på BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion som i år äger rum torsdag 30 maj. På bilden fjolårets vinnare Sevana Bergström och fotbollsklubben Ronja FK, t h, och prisutdelaren Moa Hjelmer. Foto: Tobias Östberg

I vår allt mer stillasittande tillvaro blir rörelse allt viktigare och det är viktigt att få med sig det i unga år. Att skapa debatt och arbeta med påtryckningsarbete för att barns rättigheter ska hamna i fokus inom idrotten har hela tiden varit läkaren Klas Östbergs mål sedan han instiftade priset 2013. Det delas ut till den eller dem som på ett inspirerande sätt står upp för barns rättigheter i idrotten eller i konkret handling bedrivit verksamhet som kan inspirera andra.
– Jättekul att vi har så stor spridning bland de 15 nominerade! Vi har allt från personer till föreningar, organisationer och företag. Det viktigaste är egentligen inte vem som vinner utan att vi med alla dessa insatser inspirerar fler att jobba för barnidrott och rörelse. I slutändan är barnen den stora vinnaren, säger Klas.
– FN:s barnkonvention blir lag vid årsskiftet 2019/2020 och det är väldigt positivt eftersom det även inkluderar idrotten. Barnkonventionen är den enda konvention som utgår från barnen och deras behov och det här tar barnrättsorganisationerna på allvar, säger Klas.

BaraVanlig – en unik löparförening
En av de 15 nominerade till årets pris är Niclas Wennerlund och föreningen BaraVanlig i Nacka som har löpargrupper för barn, ungdomar och vuxna med funktionsvariation. Föreningen bildades 2016 och har idag verksamhet över hela Stockholm som också spridit sig till flera andra orter.
Ett annat exempel är Pelle Paulsson och ICA Maxi Värmdö som tydligt tagit ställning i både ord och handling för en barnidrott där bredd går före elit genom sin sponsringspolicy av idrottsföreningar. Allt för att så många som möjligt ska känna att de har en plats inom idrotten oavsett förutsättning, förmåga eller utvecklingstempo.
– Detta är den första nominering vi har av ett företag som sponsrar barnidrott vilket är positivt, säger Klas.

Fotbollsklubben Ronja FK vann i fjol
I juryn för Svenska Barnidrottspriset sitter Anna Haag, Emil Jönsson och Björn Ferry som alla tagit OS-medaljer i längdskidåkning (Anna och Emil) respektive skidskytte (Björn) och de jobbar nu med att utse årets vinnare.
– Alla tre har varit med sedan 2013 och är verkligen engagerade i detta. Sista nomineringsdag var 20 april, vinnaren utses 20 maj och så delas priset ut på BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion den 30 maj, säger Klas.
I fjol hade europamästaren på 400 meter, Moa Hjelmer, nöjet att dela ut pris till fotbollsklubben Ronja FK i Uppsala och dess grundare Sevana Bergström.
/Jonas Hedman

Läs mer:
Svenska Barnidrottsprisets webbplats

Köp dina biljetter till BAUHAUS-galan torsdag 30 maj redan nu!

Tidigare mottagare av Svenska Barnidrottspriset
2018  Fotbollsklubben Ronja FK och Sevana Bergström
2017  Patrik Sjöberg. För att han genom att berätta sin historia och driva arbetet mot övergrepp av barn inom idrotten uppnått en verklig förändring.
2016  Kalle Zackari Wahlström. För TV-realityserien ”Gympaläraren”
2015  Fritidsbanken i Deje. För sitt unika system där all utrustning finns till låns.
2014  Niklas Hyland, TV-producent. För TV-serien ”Idrottens himmel och helvete”.
2013  Mona Kanaan, Kultur- och fritidsnämndens ordf i Eskilstuna. För att hon i konkret handling stått upp för barns rättigheter inom idrotten.

 

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


BAUHAUS PARTNER


OFFICIELL LEVERANTÖR


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830

BAUHAUS-galan