BAUHAUS-galan – en ypperlig chans för svenska medeldistansare - BAUHAUS-galan

BAUHAUS-galan – en ypperlig chans för svenska medeldistansare

BAUHAUS-galan – en ypperlig chans för svenska medeldistansare

BAUHAUS-galan är en unik chans för svenska friidrottare att få tävla mot de bästa i världen och att kunna prestera goda resultat. Det gäller inte minst medeldistanslöparna där det just nu finns en rad svenska talanger med förutsättningar att kunna springa fort i sommar. Bland annat Kalle Berglund, Andreas Kramer, Lovisa Lindh och Hanna Hermansson.

Det är tufft att etablera sig i den internationella toppen om man springer 800 eller 1500 meter. För att få vara med i de stora tävlingarna krävs att man har presterat goda resultat. Men för att kunna nå en bra tid måste man ha hjälp med farthållningen vilket man får bäst i de tuffaste loppen, som man alltså inte får ställa upp i om man inte redan presterat ett bra resultat. En evigt ond cirkel med andra ord.

Diamond League – högsta galanivån
De tuffaste och mest attraktiva tävlingarna i världen är samlade i Diamond League där BAUHAUS-galan ingår. De bästa friidrottarna i världen slåss om att få chansen att tävla i Diamond League eftersom dessa tuffa tävlingar innebär en god chans att prestera ett gott resultat, ett personbästa eller kanske ett nationellt rekord. Dessutom innebär Diamond League en chans att tjäna prispengar. 10 000 US dollar (drygt 90 000 kr) för en grenseger. Inte speciellt mycket jämfört med vad stjärnorna i många andra sporter kan kamma in, men mycket för en friidrottare.

Afrika dominerar
I fjolårets 13 Diamond League-galorna – förutom BAUHAUS-galan – tilläts svenska medeldistanslöpare endast göra totalt fem starter. Medeldistansloppen domineras normalt av afrikanska löpare, få européer anses vara tillräckligt bra. Arrangörerna konkurrerar internt om vem som har den bästa galan, därför jobbar man hårt för att få så starka startfält som möjligt.
På 800 m är det i en Diamond League-tävling normalt 8–9 startande plus en hare, på 1500 mer 12–14 startande plus en eller två harar. När de bästa löparna i världen står i kö för att få vara med är det givetvis svårt för svenska talanger att slå sig in.

Kramer och Berglund siktar på stortider
En gång om året lämnas dock extra många platser till de bästa svenska löparna, och det är i BAUHAUS-galan. Den 30 maj får drygt ett halvdussin svenska medeldistanslöpare chansen att i tuff konkurrens klara kvaltiden till höstens VM och kanske till och med redan nu kvala in till OS nästa år. Bland dessa blågula talanger märks bland andra fjolårets EM-tvåa på 800 m, Andreas Kramer. Kalle Berglund, som i vintras förbättrade sitt eget svenska inomhusrekord på 1500 m till 3.36,63, satsar på en ny stortid på 1500 m i BAUHAUS-galan. 2016 års EM-trea på 800 m, Lovisa Lindh, och fjolårets EM-sjua på 1500 m, Hanna Hermansson, springer båda 800 m på Stockholms Stadion den 30 maj.
/Anders Olsson

Bilden: Kalle Berglund, Spårvägen, och Andreas Kramer, Sävedalen. Foto: Deca Text&Bild

Intervju med Kalle Berglund
Löpargeniet Jakob Ingebrigtsen klar för BAUHAUS-galan

Köp dina biljetter till BAUHAUS-galan torsdag 30 maj redan nu!

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


PARTNERS


BAUHAUS PARTNERS


OFFICIELLA LEVERANTÖRER


CERTIFIERING


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
BAUHAUS-galan