Redo för ett snabbt lopp på Stadion 30 maj: Napoleon Solomon - BAUHAUS-galan

Redo för ett snabbt lopp på Stadion 30 maj: Napoleon Solomon

Redo för ett snabbt lopp på Stadion 30 maj: Napoleon Solomon

10 000 m blir en extragren på BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion den 30 maj och ett utmärkt tillfälle att springa fort. En som har siktet inställt på rekord är Turebergs Napoleon Solomon som tidigare i år satte svenskt rekord på halvmaraton.

Jonny Danielsons svenska rekord på 10 000 m, 27.55,74, har varit ohotat sedan det noterades vid Scaniamilen i Södertälje den 7 juni 1989, men frågan är om rekordet överlevet BAUHAUS-galan.
Den här säsongen har en ny svensk löparstjärna siktet inställt på att ta Danielsons rekord som är ett av friidrottens äldsta. Det handlar om 25-årige Napoleon Solomon – en allsidig löpare som hittills främst har satsat på 3000 m hinder, och detta blir hans huvuddistans även den här säsongen. Napoleon har vunnit tio SM-guld fördelade på banlöpning, gatulöpning och terränglöpning.
Han har under senare år alltmer börjat snegla mot längre distanser. Napoleon har bland annat vunnit tremilen i Lidingöloppet de två senaste åren. I februari förbättrade han det svenska rekordet på halv maraton (21,1 km) med nära en minut till 1.01.17 vid ett lopp i Barcelona.

En av få riktigt bra möjligheter
Ett av Napoleons mål 2019 är att ta det svenska rekordet på 10 000 m – en distans han endast tävlat på två gånger som vuxen. Bästa tiden är 28.33,33 från maj i fjol. Det bjuds inte många chanser att springa 10 000 m i kvalificerat motstånd under ett år. För Napoleon handlar det denna säsong om BAUHAUS-galan den 30 maj och om Europacupen på 10 000 m i London den 7 juli.
10 000 m är en extrainsatt gren i årets BAUHAUS-gala. Loppet avgörs direkt efter det att grenarna som ingår i Diamond League är avslutade. Tempot i milloppet kommer att vara anpassat för tider en bit under 28 minuter vilket passar Napoleon Solomons rekordtankar bra.
Som uppladdning inför BAUHAUS-galan springer Napoleon ett lopp på 3000 m i Norge den 22 maj.

Började med löpning som 13-åring
Napoleon Solomon kommer från Eritrea. Han flyttade som 13-åring till Sverige tillsammans med sin mamma och två syskon. Familjen bosatte sig i Stockholms södra förorter. Napoleon började tidigt spela fotboll och han provade också på löpning. En lärarinna hjälpte honom med kontakten med den anrika löparklubben Fredrikshof. ”Nappe” visade tidigt talang för löpning, och redan efter ett halvår i Fredrikshof vann han USM i terräng.

Tränar 12-16 pass i veckan
Napoleon har sedan hela tiden tillhört Sverige-eliten i sin åldersklass och han är numer etablerad i seniorlandslaget. För tre år sedan bytte Napoleon förening och numer tävlar han för Sollentuna-klubben Tureberg. Han satsar på löpning på heltid. Det blir 12–16 träningspass i veckan nu under våren. Huvudmålet i år är givetvis VM som avgörs i månadsskiftet september/oktober.
/Anders Olsson

Mer om 10 000 m-loppet på Stockholms Stadion

Köp dina biljetter till BAUHAUS-galan torsdag 30 maj redan nu!

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


PARTNERS


BAUHAUS PARTNERS


OFFICIELLA LEVERANTÖRER


CERTIFIERING


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
BAUHAUS-galan