Angelica vill hoppa långt för att kunna hoppa högt - BAUHAUS-galan

Angelica vill hoppa långt för att kunna hoppa högt

Angelica vill hoppa långt för att kunna hoppa högt

I vintras förbättrade stavhopparen Angelica Bengtsson, 25, sitt svenska inomhusrekord med hela 11 centimeter till 4.81 vilket placerar henne trea i världsstatistiken. Nu förbereder hon sig för att hoppa ännu högre på BAUHAUS-galan den 30 maj genom att träna – längd. Foto: Deca Text&Bild  

Hon tränar längdhopp för att bli en bättre stavhoppare.
– Vi koncentrerar oss på att jag ska förbättra min hoppteknik, berättar Angelica.
För en stavhoppare är det viktigt att kunna springa ansatsen snabbt och sedan omvandla farten till kraft i hoppet. Själva upphoppet är mycket viktigt.
– Allt det där blir tydligt när man hoppar längd. Det gäller att kunna springa tekniskt bra och sedan göra ett bra upphopp.
Angelica tävlar sällan i längd där hennes bästa resultat är 5,66. I sommar vill hon gärna komma upp till sex meter vilket är ett gott resultat på nationell nivå. I stav är ambitionen högre. Där gäller det att hävda sig väl på internationell nivå:
– Jag vill göra flera tävlingar på 4,70–4,80 i sommar så att jag känner mig trygg på den nivån. Är man stabil kring 4,80 så kan vad som helst hända i ett mästerskap.

Bra inomhussäsong
Angelica gjorde en stark inomhussäsong med flera bra tävlingar.
– I vintras satsade jag på att göra få hopp på höga höjder i mina tävlingar. Tidigare har jag tyckt om att hoppa på flera höjder. Men det gäller att spara energi och motivation till de höga höjderna. Dessutom kanske man kan skrämma konkurrenterna lite genom att gå in högt.
Vinterns inomhus-EM blev dock ett bakslag eftersom Angelica försvann redan i kvalet där hon fick nöja sig med blygsamma 4,40.
– EM var inte så kul.

Trefaldig EM-medaljör
Angelica har tidigare ofta visat att hon kan vara bäst när det gäller. Med tre EM-medaljer de fyra senaste åren är hon en av de mest framgångsrika svenska friidrottarna i internationella mästerskap.
Nu är 2020 års OS hennes stora mål. Kvalgränsen dit är 4,70 – ett resultat som Angelica gärna vill nå redan i år.
Den här säsongen är givetvis världsmästerskapen i Doha, Qatar, huvudmålet. VM avgörs först i månadsskiftet september/oktober vilket är en eller två månader senare än vad mästerskapen normalt avgörs. Årets säsong blir därför lite annorlunda:
– Jag kör som vanligt i början av sommaren. Sedan blir det tävlingsuppehåll i juli för att få lite återhämtning och för att hinna med extra träning så att jag orkar hela säsongen ut.

Träningsbas i Växjö
Efter ett antal år i Frankrike flyttade Angelica hem för ett par år sedan. Hon bor numer i Växjö där hon är med i en träningsgrupp som leds av förre storhopparen Peter Widén.
– Jag trivs jättebra i den här gruppen. Vi har roligt tillsammans.
Närmast väntar ett tio dagar långt träningsläger i Alicante i sydöstra Spanien.

Säsongspremiär på BAUHAUS-galan
Den första tävling som Angelica har inprickad i sin kalender är BAUHAUS-galan den 30 maj. Eventuellt gör hon en mindre tävling som förberedelse inför säsongens inledande Diamond League-gala.
– Jag ser fram mot Bauhausgalan. Det är riktigt roligt att tävla i Diamond League och Stockholms Stadion är en härlig arena. Publiken är nära och det är bra stämning.
– Sandi Morris (fjolårets världsetta) tyckte att det var kul att hoppa i Stockholm.
I fjol var Angelica tvåa I Bauhausgalan med 4,65, ett resultat som hon hoppas kunna överträffa i år. Hennes bästa resultat utomhus är 4,73 från en tävling i Karlstad i fjol.
/Anders Olsson

Se Angelica träna längdhopp

Köp dina biljetter till BAUHAUS-galan torsdag 30 maj redan nu!

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


PARTNERS


BAUHAUS PARTNERS


OFFICIELLA LEVERANTÖRER


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
BAUHAUS-galan