Mondos första Diamond League-seger – slog fyra världsmästare - BAUHAUS-galan

Mondos första Diamond League-seger – slog fyra världsmästare

Mondos första Diamond League-seger – slog fyra världsmästare

Armand ”Mondo” Duplantis, 18, tände BAUHAUS-galans publik på alla cylindrar då han slog hela världseliten i stav och för första gången besegrade världsettan och världsmästaren Sam Kendricks. Detta efter att ha tagit 5.86 i första försöket.

Redan under presentationen inför stavtävlingen jublade publiken och Mondo gjorde ingen besviken. I det nära nog perfekta förhållandena med 27 grader och moln tog han 5.50 och 5.66 med luft och ledde då ensam tävlingen sedan Kendricks fått med sig en rivning.
På 5.76 var det ombytta roller – Kendricks tog i första och Mondo i andra – medan båda gled över 5.81 direkt. Därefter var de bara de två kvar och när svensken klarade 5.86 i första visste jublet inga gränser!
Kendricks rev en gång, sparade de två återstående till 5.91 som blev honom övermäktigt och därmed hade Sverige fått ytterligare en Diamond League-vinnare – den sjunde i ordningen efter Christian Olsson (tresteg), Linus Thörnblad (höjd), Emma Green (höjd), Kim Amb (spjut), Abeba Aregawi (1500 m) och Daniel Ståhl (diskus).
– Det var en sagolik tävling och jag är glad att jag lyckades besegra Sam! Kroppen kändes bra, rytmen var bra och jag har bra självförtroende. Underbart att vinna och få allt stöd från publiken, säger Mondo.
– Nu känner jag mig övertygad om att jag kan vara med och slåss om EM-titeln och vara bland de bästa på mästerskapen i framtiden.
Mondo var riktigt nära på 5.91 och avslutade sedan med två försök på stadionrekordet och världsårsbästanoteringen 5.96. Sam Kendricks slutade tvåa på 5.81 och Piotr Lisek trea på 5.76.

Erika på nytt över 1.94
I höjdtävlingen slutade Erika Kinsey fin trea vilket är hennes tangerat bästa Diamond League-placering. 1.94 är nästpers vilket hon nu klarade för andra tävlingen i rad och fjärde totalt.
– Det var mycket nerver idag och jag var nära på 1.97. Men jättekul att jag krånglade mig över 1.94. Det är roligt att vara uppe på pershöjder igen, det betyder mycket för självförtroendet, säger Erika som avslutade med tre försök på personliga rekordhöjden 1.97.
Vann gjorde världsettan Mariya Lasitskene på 2.00, samma höjd som tvåan Mirela Demireva. Sofie Skoog slutade delad sexa på årsbästat 1.90 och Bianca Salming nia på 1.85.

Andreas spände bågen
I manliga 1000 m-loppet var Andreas Kramer ensam om att gå med farthållaren och hade 6-7 meters lucka till klungan när denne klev av. Andreas borrade själv längst fram men blev upphunnen med halvvarvet kvar och blev till slut nia på 2:18.30 – bara sju tiondelar från Johan Rogestedts två år gamla svenska rekord. Kalle Berglund slutade elva på 2:19.21, personbästa även det.
På 800 m gjorde Lovisa Lindh ett nytt stabilt lopp och kom i mål som sjua på 2:02.81 – tre tiondelar långsammare än i Oslo i torsdags. Hanna Hermansson var åtta, tre tiondelar efter på årsbästat 2:03.11.

Jonas Hedman

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


BAUHAUS PARTNER


OFFICIELL LEVERANTÖR


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830

BAUHAUS-galan