Fyra diamantglänsande stadionrekord! - BAUHAUS-galan

Fyra diamantglänsande stadionrekord!

Fyra diamantglänsande stadionrekord!

BAUHAUS-galan 2018 blev en av de bästa stadiongalorna på flera år med inte mindre än fyra stadionrekord som samtliga belönades med diamanter! Och det var väldigt lite som fattades för att det skulle blivit ytterligare två i de nära nog perfekta förhållandena med 27 grader och moln. Lägg till det Armand “Mondo” Duplantis första Diamond League-seger i stav!

Bilden: De fyra stadionrekordslagarna som alla vann varsin diamant. Fr v Sandi Morris, stav, Brianna McNeal, 100 m häck, BAUHAUS-galans meeting director Jan Kowalski med sonen Kalle, Fedrick Dacres, diskus, och Abderrahman Samba, 400 m häck. Foto: Deca Text&Bild

Invigningen inleddes med att skådespelaren Dragomir Mrsic kom in i med diamanterna i bil och mötte Dogge Doggelito på gräset framför Kungliga läktaren. Daniel Ståhl dök sedan upp i ett moln av rök i valvet högst upp på läktaren i första kurvan och sedan sjöng rappkungen Dogge Du gamla du fria.
De nya stadionrekordnoteringarna kom i kvinnlig stav genom Sandi Morris som tog 4.86, manliga 400 m häck där Abderrahmane Samba noterade 47.41, på kvinnliga 100 m häck tack vare Brianna McNeals 12.38 och i manliga diskus där Fedrick Dacres kastade 69.67.

Morris överträffade Isinbayeva
Inne-VM-vinnaren Sandi Morris tog de tre första höjderna i första försöket och sedan 4.86 i sista vilket innebar nytt stadionrekord! Det första sedan Ruth Jebets 9:08 på 3000 m hinder 2016. Morris testade sedan även 4.94 men utan framgång. Tidigare rekordinnehavare var Yelena Isinbayeva som hoppade 4.85 tio år tidigare.
– Jag är väldigt nöjd med min insats idag. Målet var att sätta stadionrekord och jag ville verkligen också ta världsårsbästat 4.94 men fick inte ribbpassagen att stämma, säger Sandi som vunnit samtlia fyra DL-tävlingar i stav i år.

Årsbästa av Angelica Bengtsson
Stavtävlingen hade inte Diamond League-status och genomfördes före invigningen klockan 15.00. Angelica Bengtsson gjorde också en utmärkt tävling i värmen och tog 4.45, 4.55 och 4.65 i första försöket. Därefter väntade 4.75 – fyra centimeter över svenska rekordhöjden. Hon avbröt de två första på väg upp och rev i sista. Men ett nytt svenskt rekord kan alldeles säkert bli verklighet senare i sommar.
– Det kändes väldigt bra idag! Till 4.75 bytte jag till en styvare stav som jag aldrig hoppat med tidigare, det hade kanske inte behövts för att klara men det här var ett bra tillfälle att testa den, säger Angelica som helt uppenbart siktar betydligt högre.
– Det är många tävlingar kvar så rekordchansen kommer igen. Nästa tävling kan bli Rosenbomspelen i Karlskrona.

Fantastiskt Samba-lopp på 400 m häck
Norges Karsten Warholm på bana sju öppnade stenhårt och ledde in på upploppet. Men då var Abderrahman Samba i princip ikapp och de var helt lika över åttonde häcken. Sedan skaffade sig Samba ett litet övertag och nådde målet på 47.41 – 0.24 under Bershawn Jacksons åtta år gamla stadionrekord!
– Jag var ute efter något stort idag och det lyckades. Förhållandena var inte de bästa med motvind på bortre långsidan vilket fick oss att trycka för hårt, men det gick bra ändå och det var fantastiskt att få sätta Diamond League-rekord igen, säger Samba som också noterade asiatiskt rekord.
Bakom honom fullföljde Warholm hela vägen och belönades med 47.81 – nytt nordiskt rekord med en hundradel. Han hade själv det gamla från Rom elva dagar tidigare.
– Fantastisk stämning här på Stadion! Nästan som på Bislett i Oslo. Det är alltid kul att sätta personbästa och förbättra sig, säger Warholm.

Lysande diskustävling
Vem hade trott att 66.16 bara skulle räcka till sjätte plats? Efter fjolårets lysande tävling med Fedrick Dacres och Daniel Ståhl som etta-tvåa över 68 meter blev denna ännu bättre. Och Dacres vann igen efter att i andra omgången skickat iväg 2 kg-skivan hela 69.67. Därmed överträffade han Mac Wilkins 38 år gamla stadionrekord med 23 centimeter.
Och direkt efter kastade även världsmästaren Andrius Gudzius längre än den gamla noteringen med 69.59 och slutade tvåa.
– Det kändes väldigt bra idag, jag kände mig stark. Publiken var väldigt inspirerande och jag gillar verkligen atmosfären här. Det var riktigt kul att vara tillbaka och vinna för andra året i rad, säger Dacres.
Daniel Ståhl nådde ett helt okej resultat med 66.16 och hade bara fyra decimeter till fjärdeplatsen. Men serien innehöll bara två godkända kast och tre som tog i buren.
Ett stort utropstecken var Sverige-tvåan Simon Pettersson som efter att ha ökat i de tre första omgångarna fick på nästperset 65.49 i fjärde – bara 32 centimeter från det personliga rekordet.

Stadionrekord nr 4 – 100 m häck
USA:s OS-mästarinna Brianna McNeal fick till ett felfritt lopp och vann med en tiondel på 12.38 – eftermiddagens fjärde stadionrekord denna fantastiska friidrottssöndag. Det gamla hade landsmaninnan Gail Devers med 12.41 från 2002. Tvåa slutade Danielle Williams, Jamaica, på 12.48 och med Norges Isabelle Pedersen sjua på 12.82. Därmed var hon för tredje Diamond League-tävlingen på en månad mindre än tiondelen från det norska rekordet.
– Jag kände att tjejerna pressade mig men kände mig stark på slutet. Jag vet att när jag får allt att stämma så blir det en bra tid. Jag är så tacksam för möjligheten att vara här med de här tjejerna och en så engagerad publik, säger McNeal.
Även åttan Elin Westerlund från Spårvägen gjorde ett bra lopp som åtta och förbättrade sitt svenska årsbästa till 13.29. Till EM-kvalgränsen fattades bara fyra hundradelar.

Nära diamanter på 400 …
Det blev ett snabbt 400 m-lopp i värmen och starkast på slutet var Bahrains Salwa Eid Naser som vann med två tiondelar på 49.84 – personbästa och bara 14 hundradelar från Allyson Felix elva år gamla stadionrekord. Tvåan Phyllis Francis nådde målet på årsbästat 50.07 och trea blev Jessica Beard. Amerikanskt på plats två till åtta.
– Det var ett bra resultat och jag är glad att kunna sätta personbästa så nära efter Oslo. Jag är helt slut i hettan, säger Naser.
Moa Hjelmer hade det tufft på innerbanan men krigade hela vägen in och belönades med sin bästa tid på fem år – 53.47. Till EM-kvalgränsen fattades bara sju hundradelar.
– Jag är väldigt nöjd med att bara stå på startlinjen. En bra tid med tanke på att loppet inte blev bra vare sig taktiskt eller tekniskt, säger Moa.

… och 1500 m efter supersnabb öppning
I det kvinnliga 1500 m-loppet öppnade farthållarna första varvet på blixtrande snabba 59.96 och bara Gudaf Tsegay gick med. På sista varvet närmade sig Laura Muir ordentligt men Tsegay höll undan och vann med en sekund på 3:57.64. Det innebar nytt tävlingsrekord och mindre än halvsekunden från Mary Deckers 35 år gamla stadionrekord på 3:57.15 satt 1983.
– Jag är glad för idag sprang jag bra! Jag kände mig stark och det var extra kul att vinna över ett så här pass bra startfält, säger Tsegay.
Meraf gjorde det bra i säsongsdebuten på distansen men orkade inte riktigt på upploppet och slutade sexa på 4:02.31, knappt två sekunder från sitt personliga rekord.

Henrik Larsson snuddade vid juniorrekordet
På 200 m gjorde Göta-junioren Henrik Larsson ett utmärkt lopp på ytterbanan och sprang in på 20.85 – tiondelen över Johan Engbergs 18 år gamla svenska juniorrekord. Dessutom in som tia genom tiderna i Sverige bland seniorer!
Vann gjorde världsmästaren Ramil Guliyev på världstiden 19.92, bara 15 hundradelar från Michael Johnsons 21 år gamla stadionrekord. Tvåa slutade Aaron Brown, Kanada, på 20.07.
Resultaten

Jonas Hedman

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


BAUHAUS PARTNER


OFFICIELL LEVERANTÖR


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830

BAUHAUS-galan