”Mondo” Duplantis – den största talangen som tävlat i svensk landslagsdräkt - BAUHAUS-galan

”Mondo” Duplantis – den största talangen som tävlat i svensk landslagsdräkt

”Mondo” Duplantis – den största talangen som tävlat i svensk landslagsdräkt

Stavtävlingen på BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion den 10 juni är något som ingen vill missa. Då möter Armand ”Mondo” Duplantis världseliten inför hemmapubliken och det kan mycket väl bli så att vi får sett det första svenska sexmetershoppet. Faktum är att han redan testat drömgränsen! Foto: Deca Text&Bild

Mondo är bara 18 år men har redan tagit plats i världseliten vilket han gjorde redan i fjol då han förbättrade juniorvärldsrekordet och det svenska seniorrekordet till 5.90. Ett resultat som gav honom fjärdeplatsen i världsstatistiken.
2018 har börjat ännu bättre med juniorvärldsrekord inomhus med 5.88 följt av 5.92 och 5.93 utomhus i april. Första utomhustävlingen var Texas Relays i Austin i april där han mötte tufft motstånd i form av världsrekordhållaren Renaud Lavillenie och 2015 års världsmästare Shawn Barber. Efter att alla tre klarat 5.92 – Mondo i sista försöket – hoppade trion på 6.02 som ingen dock klarade.
Men att ha testat höjden är viktigt mentalt och kanske får vi se det första sexmetershoppet av en svensk på BAUHAUS-galan den 10 juni!

Snabb på 100 meter
En dryg månad senare hoppade Mondo ännu högre då han i ”State finals” för High school-friidrottare hemma i Louisiana där han bor klarade 5.93 trots obefintligt motstånd. Segermarginalen var hela 1,5 meter men det blev inga sexmetersförsök eftersom finalen på 100 m väntade. Det resulterade inte i något bra lopp den gången – det gick för nära stavfinalen – men tidigare under våren noterade Mondo 10.57 i aningen för mycket medvind (+2.1 m/s) vilket hade räckt till elfte plats i den svenska seniorstatistiken förra året.

En av de största
Sverige har fått fram många friidrottstalanger genom åren och Mondo är utan tvekan en av de största. Vilka kan egentligen mäta sig med hans resultat som 18-19-åring? Patrik Sjöberg hoppade 2.33 i höjd som 18-åring 1983 och följde upp med OS-silver i Los Angeles året efter. Carolina Klüft vann EM-guld i sjukamp som 19-åring i München 2002 och tog sedan VM-guld påföljande år. En som också ska nämnas i dessa sammanhang är 400 m häck-löperskan Ann-Louise Skoglund som satte tre inofficiella juniorvärldsrekord med 56.68 som bäst noterat som 18-åring 1980. Två år senare vann hon EM-titeln i Aten.
Mondo gör nu sitt sista år som junior och har alla möjligheter att förbättra sig ytterligare.

Kommer från en riktig friidrottsfamilj
Han är född och uppväxt i Lafayette, Louisiana, och familjen består av mamma Helena från Avesta, pappa Greg som är amerikan och tre syskon. Helena tillhörde den svenska eliten i sjukamp på 1980-talet medan Greg var en av USA:s bästa stavhoppare på 1990-talet med ett personligt rekord på 5.80 från 1993.
Äldsta brodern Andreas har tävlat i fyra internationella junior/ungdomsmästerskap i stav för Sverige och har ett personbästa på 5.42 inomhus. Näst äldst är Antoine som är en av USA:s mest lovande baseballspelare. Sist men inte minst lillasyster Johanna, 16, som i våras satte personbästa i stav med 3.58. Lägg till det att Mondos morfar Lars-Åke Hedlund tillhörde Sverige-eliten på 1950-talet så förstår man att Mondo har stav i generna!

Andra besöket på Stadion
När Mondo kommer till Stockholms Stadion och BAUHAUS-galan så blir det hans andra tävling på Olympiastadion. Eller egentligen tredje eftersom han som 15-åring först vann ungdomsfinnkampen och dagen efter blev bäste svensk på tredje plats i seniormatchen!
Om Mondo når drömgränsen sex meter den 10 juni återstår att se. En sak är dock helt klar – då vill man sitta på läktaren på Stockholms Stadion!

Jonas Hedman

Köp biljetter till BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion söndag 10 juni!

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


BAUHAUS PARTNER


OFFICIELL LEVERANTÖR


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830

BAUHAUS-galan