Moa Hjelmer tillbaka i Diamond League - BAUHAUS-galan

Moa Hjelmer tillbaka i Diamond League

Moa Hjelmer tillbaka i Diamond League

Söndag den 10 juni gör Moa Hjelmer comeback på Stockholms Stadion då hon springer 400 m i BAUHAUS-galan.
– Det bara spritter i benen när jag tänker på det, säger Moa. Foto: Deca Text&Bild

Det har gått sex år sedan Moa vann EM-guld på 400 m i Helsingfors på svenska rekordet 51.13 och tre år sedan hon senast tävlade i Diamond League vilket var på BAUHAUS-galan 2015. Sedan dess hon blivit mamma två gånger om och satsar nu helhjärtat på att komma tillbaka till internationell nivå.
– Målet är EM i Berlin. Jag är ju i ett läge där jag behöver kvala och springa på tider jag inte gjort på flera år. Men om jag utgår ifrån träningarna så känns det hoppfullt och att de är inom räckhåll, berättar Moa.

”Det spritter i benen”
Hon gör alltså internationell comeback på favoritdistansen 400 m för att försöka nå EM-kvalgränsen 53.40.
– Det ska bli jättekul! Framför allt att tävla på en riktigt stor tävling igen. Stockholm Stadion är min hemmaarena, jag tränar där nästan dagligen och det spritter i benen bara jag tänker på det, säger Moa med ett leende på läpparna.

Målet var SM-medalj – blev guld
För fyra år sedan föddes dottern Wilma och i januari 2017 kom Vincent.
– Det finns inte så många som springer snabbt och föder barn, det förekommer lite i andra idrotter men inte just sprint. Man kan ju liksom inte riktigt veta hur kroppen ska reagera och hur lång tid den tar på sig att komma tillbaka. Kroppen förändras mycket i och med en graviditet.
Trots det lyckades Moa vinna inne-SM på 400 m 2015, mindre än ett år efter att Wilma fötts. Det följde hon upp med en ny ISM-seger i Gävle i vintras, ett drygt år efter att Vincent kommit till världen.
– Jag och min tränare hade egentligen planerat att jag skulle springa lite kortare distanser i vintras, men jag fick feeling och lust att springa min paraddistans. Det gick väl inte riktigt lika fort som jag ville, mest för att jag inte hade orken. Men jag hade satt upp målet att ta SM-medalj, helst guld, och det gjorde jag, avslutar Moa.

Om att tävla på Stockholms Stadion
– Jag vet att det här är en arena som inte bara jag tycker mycket om, utan den är älskad av internationella aktiva också. För att den är så tight och det ger sådan effekt när hela publiken är med och hejar. Det blir verkligen en häftig känsla. På en större arena kan det mer försvinna lite men här blir det ett sådant bra tryck och det gör ju att det är fantastiskt att tävla där.
Att tävla på hemmaplan betyder också mycket.
– Ja, och att vara med på en riktigt stor tävling igen. Att tävla på en gala är ganska stor skillnad jämfört med att vara med på lite mindre tävlingar. Det blir ett helt annat fokus på en själv och det ska bli kul att springa mot internationellt motstånd, för det var också länge sedan. Det är alltid en kick, för alla svenskar är man kompis med och känner, men det är inte på samma sätt med de internationella och det blir mer fight.

Patrik Åman och Jonas Hedman

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


BAUHAUS PARTNER


OFFICIELL LEVERANTÖR


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830

BAUHAUS-galan