"Vi ska bli Sveriges mest hållbara friidrottsevenemang" - BAUHAUS-galan

“Vi ska bli Sveriges mest hållbara friidrottsevenemang”

“Vi ska bli Sveriges mest hållbara friidrottsevenemang”

Att arbeta för ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart samhälle är viktigt på många sätt och det är något som BAUHAUS-galan tagit fasta på. Målet är att bli Sveriges mest hållbara friidrottsevenemang. Foto: Peter Holgersson

– Att arbeta med hållbarhet handlar om så mycket mer än källsortering och avfallshantering – det handlar i förlängningen om att göra saker bättre, effektivare och därmed också skapa bättre ekonomi, säger Karin Grute Movin som var projektledare för junior-EM i Eskilstuna 2015 som prisades dubbelt internationellt för sitt hållbarhetsarbete.
När det gäller evenemang så finns det många saker att tänka på, bland annat transporter – att åka buss och inte bil, el och värme – att använda grön el, att använda kranvatten och inte flaskvatten. Att erbjuda vegetarisk rätt och inte minst att tänka digitalt och inte göra fler utskrifter än man verkligen behöver.
– Kort sagt att välja det som minst påverkar miljön, säger Karin.
Hållbarhetsarbete innebar också att jobba jämställt och inkluderande.
– Alla ska känna sig välkomna, såväl publik som de i organisationen.

”Vi vill inspirera andra”
BAUHAUS-galan vill gå i spetsen för Sveriges idrottsevenemang och visa vägen för fler hållbara evenemang. Detta genom att förmedla och inspirera tävlingsorganisationen, deltagare och publik till en hållbar livsstil.
– Vi vill inspirera besökarna och få fler att välja hållbarhet. När jag var projektledare för JEM i Eskilstuna så bidrog vårt hållbarhetsarbete på många sätt till att hela evenemanget blev bättre organisatoriskt. Vi valde lokala leverantörer, utvecklade samarbeten och stärkte ekonomin.

Alla ska bli välinformerade

Stockholms stads mål är att vara den ledande hållbara evenemangsstaden i Sverige och det är något som BAUHAUS-galan inspirerats av och jobbar för. I februari gick tävlingsledningen en utbildning i hållbarhet under ledning av Karin Grute Movin i form av föreläsning och workshop som resulterade i kursintyg.
– Jag blev verkligen positivt överraskad! Det kändes som att hela gänget gick igång på detta och förstod att hållbarhetsarbete kan göra BAUHAUS-galan bättre på många plan.
Många tror att det mest handlar om krav, att man måste göra si och så, men hållbarhet handlar mycket om att se möjligheter, inspirera till idéer och hitta nya lösningar, säger Karin.

Certifiering inom ett år
BAUHAUS-galans mål är att bli certifierad till 2019.
– Vi skulle kunna bli certifierade enligt svensk miljöbas redan i år men vill göra detta ordentligt och väntar därför till 2019. På sikt vill vi även inspirera andra Diamond League-galor att bli certifierade, avslutar Karin.

Jonas Hedman

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


BAUHAUS PARTNER


OFFICIELL LEVERANTÖR


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830

BAUHAUS-galan