Michel Tornéus bäste svensk i Diamond League-finalen - BAUHAUS-galan

Michel Tornéus bäste svensk i Diamond League-finalen

Michel Tornéus bäste svensk i Diamond League-finalen

Halvdussinet svenskar tävlade i Diamond League-finalerna i Zürich och Bryssel i månadsskiftet augusti-september och bäst gick det för längdhopparen Michel Tornéus som slutade fyra på 8.09. Med fem topp-8-placeringar gjorde Sverige en av sina bästa finalinsatser hittills i tävlingsserien som startade för sju år sedan. Bäste svensk sett till hela säsongen var Daniel Ståhl med två segrar i diskus. Foto: Deca Text&Bild

Nytt för i år var att Diamond League avgjordes i de två finalerna där alla vinnare fick 50.000 dollar (398.000 kr). Tidigare samlade man poäng under hela säsongen vilket i flera fall resulterade att en gren var avgjorde redan före finalen.
Det nya upplägget skapade en helt annan dramatik och spänning eftersom det blev som en mästerskapsfinal. Aldrig tidigare har Sverige haft så många som sex friidrottare med och det blev också en bra utdelning.
Michel Tornéus var ensam svensk i den första finalen i Zürich 24 augusti där han med 8.09 bara var fyra centimeter från tredjeplatsen. Efter två inledande övertramp var han illa ute men fixade ytterligare tre hopp efter en perfekt plankträff som alltså bar ända till 8.09!
– Målet var topp-3 och att inleda med ett långt förstahopp för att sedan kunna hoppa avslappnat. Men det är snabba banor här och då kan det bli så här, sa Michel som ändå var nöjd med insatsen.

Personbästa av Meraf Bahta
I Bryssel den 1 september tävlade fem svenskar och av dem lyckades Meraf Bahta bäst genom att springa i mål som femma på 1500 m på nya personliga rekordet 4:00.49. Detta efter att ha slagit bl a VM-tvåan Jennifer Simpson. Tiden placerar Meraf nia i årets världsstatistik efter en säsong där hon varit topp-5 i samtliga sina tre DL-starter.
Sofie Skoog slutade nia i höjd på 1.84 vilket var en placering bättre än Daniel Ståhl som för en gång skull inte fick det att stämma i diskus. 64.18 var ett resultat han inte var nöjd med men samtidigt ska man veta att det bara fattades lite drygt två meter upp till andraplatsen. Michaela Meijer blev åtta i stav på 4.55 och Erika Kinsey elva i höjd på 1.80.

Fantastiskt år för Ståhl
Den svensk som lyckades bäst under året var utan tvekan Daniel Ståhl i diskus. Han var med i samtliga fem Diamond League-tävlingar under året och vann två av dem – Oslo och London. Placeringsraden 3–1–2–1–7 är bland det bästa en svensk gjort i denna världsomspännande tävlingsserie.
2018 inleds Diamond League-serien som vanligt i Doha i början på maj med BAUHAUS-galan som tävling nummer sex söndagen den 10 juni.
/Jonas Hedman

IAAF Diamond League 2018
4 maj – Doha, QAT
12 maj – Shanghai, CHN
26 maj – Eugene, USA
31 maj – Rom, ITA
7 juni – Oslo, NOR
10 juni – Stockholm
30 juni – Paris, FRA
5 juli – Lausanne, SUI
13 juli – Rabat, MAR
20 juli – Monaco, MON
27–28 juli – London, GBR
18 aug – Birmingham, GBR
30 aug – Zürich, SUI (final 1)
31 aug – Bryssel, BEL (final 2)

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


BAUHAUS PARTNER


OFFICIELL LEVERANTÖR


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830

BAUHAUS-galan