Lysande svenskinsatser på BAUHAUS-galan! - BAUHAUS-galan

Lysande svenskinsatser på BAUHAUS-galan!

Lysande svenskinsatser på BAUHAUS-galan!

Daniel Ståhl satte tonen på BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion med en andraplats i diskus på lysande 68.13, Angelica Bengtsson fortsatte med att bli tvåa i stav på 4.65 och i kvällens sista gren 800 m spurtade Lovisa Lindh i mål som tvåa på 1:59.43, bara tre tiondelar från segern.
Se filmen och bilderna från galan.

Det var åtminstone 25 grader, omväxlande molnighet och trots hård vind presterades det riktigt fin friidrott. Manliga diskustävlingen höll fantastiskt hög nivå med två man över 68 meter och totalt fem över 66. Senast det hände var i OS-finalen i London 2012.

Vilken diskusfight!
Kampen om segern stod mellan hemmasonen Daniel Ståhl och världsettan Fedrick Dacres där ledningen växlade flera gånger. Ståhl ledde efter första omgången med 66.25 i den hårda och byiga vinden, blev av med ledningen i andra men tog tillbaka den direkt med 67.34.
I fjärde skickade Dacres iväg diskusen 68.36 och det blev segerkastet även om Daniel fightades hela vägen och ökade till 68.13 i sista.
– Jag är rätt nöjd trots att jag inte vann. Och glad för Dacres skull, vi är i samma management team och försöker alltid komma etta-tvåa! säger Daniel.
– Jag är stabil på 66-67 meter tävlingen igenom och det här var lite bättre än Oslo, en jämnare serie. Det var en härlig tävling med bra publikstöd. Vinden varierade en hel del, ibland mot, ibland med och ibland vindstilla vilket gjorde det lite svårkastat.
Bakom Dacres 68.36 och Daniels 68.13 följde Andrius Gudzius 67.29, Philip Milanov 65.05, Robert Harting 66.20.

Angelica en rivning från segern
I stavtävlingen stannade de tre främsta på 4.65 och en av dem var Angelica Bengtsson som med andraplatsen gjorde sin bästa Diamond League-insats hittills.
Hon tog 4.65 i första med darr och gjorde sedan ett försök på svenska rekordhöjden 4.75. Tyvärr landade hon på ribban och gjorde illa foten som svullnade.
– Det var synd att jag inte kunde hoppa vidare när det gick så bra. Men jag tar ändå med mig en riktigt bra tävling och det ger självförtroende, säger Angelica.
Vann gjorde Nicole Büchler. Michaela Meijer slutade sexa på 4.40.

Lovisa Lindh 0.30 från seger
I det kvinnliga 800 m-loppet passerade haren Jennifer Meadows halva distansen på blixtsnabba 56.81 med Lovisa fyra på 57.1 – över sekunden snabbare än i Oslo i torsdags.
Efter en riktig kämpainsats på upploppet slutade hon tvåa på 1:59.41 – bara 0.30 bakom vinnaren Francine Niyonsaba.
– Jag var trött på slutet men fick krafter när publiken skrek! Andra raka tiden under två minuter är jag nöjd med!
Det var ett extremt jämnt lopp där de åtta första kom i mål inom 1.1 sekunder. Sjua slutade isländskan Aníta Hinriksdóttir som med 2:00.06 bara vara 0.03 från sitt nationsrekord från Oslo i torsdags.

Sofie Skoog VM-kvalade
Efter en trög säsongsinledning lossnade det med besked för Sofie Skoog. Hon tog 1.94 med darr i första och förbättrade sitt årsbästa med hela sju centimeter. Men framför allt innebar det att hon klarade VM-kvalgränsen.
På 1.97 var hon aldrig riktigt nära.
– Det var både en överväldigande känsla och lättnad på samma gång. Idag släppte det och jag seglade verkligen över 1.94!
Vann gjorde världsettan Marija Lasitskene som efter 2.00 gjorde tre försök på världsårsbästahöjden 2.06.
Erika Kinsey stannade på 1.90 och var sedan riktigt nära i sista på 1.94. Bianca Salming rev ut sig på ingångshöjden 1.80.

Michel åter över åtta
I längd åstadkom Michel Tornéus sitt längsta i första omgången – 8.06 – vilket räckte till fjärde plats.
– Jag kände mig superbra men det var en sådan där dag när jag sprang för fort vilket gjorde att tekniken blev lite lidande. Fysiskt känner jag mig väldigt bra, bättre än på länge. Så får jag bara tekniken att stämma så blir det långt, säger Michel.
Vann gjorde suveräne världsettan Luvo Manyonga på 8.36, sju centimeter före landsmannen Rushwal Samaai. Tyvärr behövde Manyonga söka sjukvård efter tävlingen sedan han fått ont i en fot. Den blev röntgad och det konstaterades att det inte fanns några frakturer utan att det kan betraktas som en grov stukning.
Andreas Otterling gjorde också en bra tävling och slutade sjua på 7.87.

Seger för Meraf Bahta
Kvinnliga 3000 m var ingen Diamond League-gren men resulterade i en bejublad seger av Meraf Bahta som var riktigt stark i spurten och vann med blott två tiondelar på 8:47.07, bara fyra sekunder från hennes eget svenska rekord.
Sarah Lahti slutade fyra på 8:54.95 och Hälles Linn Nilsson sjua på personliga rekordet 9:01.50.

Supertid på 100 meter
De internationella höjdpunkterna var flera och det mest uppseendeväckande var Kanadas OS-trea Andre De Grasse som med hjälp av en medvind på +4.5 m/s vann 100 m-loppet på 9.69w! Fem man tog sig under tio sekunder i den extrema medvinden och åtta slutade MAI:s Austin Hamilton som med 10.16w underskred det svenska rekordet med 0.02, men alltså med för mycket vind i ryggen. Men han fick ändå med sig ett personligt rekord eftersom han i försöken noterade 10.35 i godkänd vind – 0.05 under hans gamla personbästa.
• På 110 m häck vann Orlando Ortega på 13.09w – 0.01 före Rysslands Sergej Sjubenkov.
• I 1500 m-loppet var Timothy Cheruiyot starkast på slutet och vann med sju tiondelar på världsårsbästat 3:30.77. En tid bara sekunden från stadionrekordet trots den blåsiga eftermiddagen. 16-årige norrmannen Jakob Ingebrigtsen gjorde sitt eget lopp långt efter näst sista man men kom ändå i mål på 3:39.92 – personbästa med 1.5 sekund.

Kallur och Green avtackades
Innan tävlingen började avtackades Susanna Kallur efter sin fantastiska häckkarriär som hon avslutade i mars.
– Mitt första starka minne från Stadion är från 1999 då jag gjorde min första gala. Ludmila Engquist gjorde comeback och vann medan jag satte personligt rekord. Det var en otroligt häftig start på min internationella karriär, säger Sanna.
– Och så minns jag comebacken i fjol förstås!
Lite senare på kvällen avtackades även höjdhopparen Emma Green som också avslutade elitsatsningen i mars.

Patrik Sjöberg prisad
Om bara två veckor fyller Patrik Sjöbergs svenska rekord i höjd, 2.42, trettio år. Patrik var på plats men av en annan anledning. Han tog emot Svenska Barnidrottspriset för att han genom att berätta sin historia och driva arbetet mot övergrepp av barn inom idrotten uppnått en verklig förändring.
Resultaten
/Jonas Hedman

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


HUVUDPARTNER


INTERNATIONELLA PARTNERS


BAUHAUS PARTNER


OFFICIELL LEVERANTÖR


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830

BAUHAUS-galan