Friidrott i världsklass på söndag! - BAUHAUS-galan

Friidrott i världsklass på söndag!

Friidrott i världsklass på söndag!

Sexton grenar står på programmet ikväll och de innehåller en utmärkt mix av världens bästa friidrottare i kamp med de bästa svenskarna där Daniel Ståhl, Meraf Bahta, Angelica Bengtsson och Lovisa Lindh är några. En gren som bara blivit bättre och bättre ju närmare den 18 juni vi kommit är manlig diskus där Daniel Ståhls motstånd nu är absolut bästa tänkbara.

Alla som sätter stadionrekord belönas med en diamant och det finns flera som har kapacitet för det. I diskus möter Daniel Ståhl OS-mästaren Christoph Harting, världsmästaren Piotr Malachowski och världsettan Fedrick Dacres. För bara för några dag sedan blev det också klart att världstvåan Andrius Gudzius kommer och därmed är det tre främsta på världsbästalistan med. Daniel Ståhl brukar triggas av bra motstånd och har målsättningen klar.
– Målet är att kasta 70 meter. Jag har styrkan för det och får jag bara till tekniken så kan det gå vägen, säger Daniel.
Han har kastat över 68 meter i tre tävlingar i år och skulle han få på allt på Stadion så kan han överträffa de 68.40 Ricky Bruch kastade på Stadion 1972 och som då var världsrekord. Han kan också nå stadionrekordet som lyder på 69.46 och tillhör amerikanen Mac Wilkins satt för 37 år sedan.

Världsrekordförsök i höjd?
Högsta världsklass håller även den kvinnliga höjdtävlingen som innehåller Ryssland Marija Lasitskene (tidigare Kutjina) som har världsårsbästat med 2.04. Det satte hon i Hengelo i söndags då hon också testade världsrekordhöjden 2.10. Kanske blir det ett nytt världsrekordförsök ikväll?
För första gången är tre svenskor med i en Diamond League-tävling i höjd – OS-sjuan Sofie Skoog, Sverige-ettan Erika Kinsey och 19-åriga mångkamparen Bianca Salming som gör en spännande Diamond League-debut. Hon är dotter till legendariske ishockeyspelaren Börje Salming och har utan tvekan ärvt hans vinnarskalle. Förra helgen satte Bianca personligt rekord i höjd md 1.89 i en mångkampslandskamp i Finland och avancerade till tionde plats på den svenska genom-tiderna-listan.
Sedan vann hon hela landskampen och satte med 5.894 poäng personligt rekord och avancerade till tionde plats genom tiderna även i sjukamp. Biancas 1.89 var faktiskt svenskt årsbästa i några timmar innan Erika Kinsey klarade 1.92 i Lund.

Intressant start av Angelica Bengtsson
I stav gör Angelica Bengtsson en spännande start efter EM-bronset i vintras. Hon har tävlat sparsamt under försäsongen och fokuserat på träning för att komma så väl förberedd som möjligt inför sommaren där VM i London är det stora målet. Angelica var VM-fyra i Peking för två år sedan då hon satte det gällande svenska rekordet på 4.70.
– Jag har alltid gillat att hoppa på Stockholms Stadion och blir alltid jättetaggad när det handlar om BAUHAUS-galan! Det var på Stadion jag mötte Jelena Isinbajeva för första gången, vi pratade lite i den mixade zonen efteråt men jag var så star struck att jag knappt minns vad hon sa, säger Angelica och skrattar.
Hon möter bland annat regerande världsmästarinnan Yarisley Silva från Kuba och OS-trean Eliza McCartney från Australien som för 1,5 år sedan tog juniorvärldsrekordet från Angelica genom att hoppa 4.64.

Bolts efterträdare är på plats
Han har kallats Usain Bolts arvtagare och det finns fog för påståendet. Andre De Grasse var i fjol OS-tvåa på 200 m och trea på 100 m bakom Usain Bolt. Ikväll springer han 100 meter på Stadion och ställs bland annat mot det brittiska sprinterunderbarnet Adam Gemili som gjort under 10 sekunder på 100 m och under 20 på 200 m.

Svenskt rekord på 3000 m?
En rekordnotering som sitter löst ikväll är den på kvinnliga 3000 m. Meraf Bahta gjorde i fjol 8:43.08 och i vintras 8:43.00 men är i sitt livs form och har alla möjligheter att springa under 8:40. Så sent som för 1,5 vecka sedan satte hon personbästa på 1500 m med 4:00.59 med vilket hon är världsåtta i år.
I säsongsdebuten i början på maj noterade Meraf svenskt rekord på 10 000 m med 31:13.06 och förbättrade då Sara Lahtis rekord med 15 sekunder. Även hon är med i startfältet så det är upplagt för rekordduell.
– Träningen har gått bra hela våren och efter åtta veckors träningsläger på hög höjd i Arizona i mars-april tränade jag en vecka i Frankrike i maj. Det ska bli jättekul att tävla på BAUHAUS-galan! Jag vill ha hög utgångsfart och kommer att hänga med så länge jag kan, säger Sarah.

Springer Lovisa Lindh under 2:00?
Kvällens sista gren är kvinnliga 800 m där EM-trean Lovisa Lindh gör en spännande start. I fjol inledde hon säsongen med att vinna grenen i både Oslo och Stockholm men då hade den inte Diamond League-status vilket den har på båda platserna i år.
– Jag fick en så bra start i fjol med min första 2:00-tid i Oslo och upprepade den på Stadion veckan efter. Träningen har fungerat utmärkt under vintern och våren och jag fick ett bra formbesked i säsongsdebuten i lördags, säger Lovisa.
Det var i norska Florø där hon vann 1500 m med hela sex sekunder och med 4:09.03 sänkte sitt ett år gamla personliga rekord med fem sekunder.

Jonas Hedman

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


OFFICIELL LEVERANTÖR


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

08-14 12 41
Vardagar 9-16

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
BAUHAUS-galan