Michel Tornéus är redo att möta världseliten - BAUHAUS-galan

Michel Tornéus är redo att möta världseliten

Michel Tornéus är redo att möta världseliten

Startfältet i längd på BAUHAUS-galan håller yppersta världsklass och en som ser fram mot tävlingen extra mycket är svenska rekordhållaren Michel Tornéus. Han har tävlat på Stockholms Stadion många gånger men ännu aldrig vunnit.

Michel möter världsettan Luvo Manyonga som tre gånger hoppat över 8.60 under våren och försommaren plus regerande världsmästaren Greg Rutherford, VM-tvåan Fabrice Lapierre och Lidingös Andreas Otterling som är tillbaka efter skada.
– Startfältet är brutalt bra och det är alltid kul att ställas mot de bästa. Med hemmaplan och förhoppningsvis bra väder och gynnsamma vindar kan det bli riktigt, riktigt bra! säger Michel.
Det längsta han hoppat på Stockholms Stadion är 8.19 då han var tvåa i Lag-EM:s superliga 2011, ett resultat han gärna överträffar den 18 juni.
– Det kommer att bli riktigt kul! Det är två år sedan jag tävlade på BAUHAUS-galan och nu är jag i bättre balans. Det är några saker man drömmer om och det är att vinna på hemmaplan. Jag har gjort det några gånger i Globen men aldrig på BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion så det är definitivt något jag vill göra.

Bästa säsongsöppningen
Michel inledde säsongen med att hoppa 8.04 i Karibien för två veckor sedan vilket är hans bästa säsongsöppning någonsin. En anledning till det stavas Loren Seagrave. Sedan i höstas har Michel sin träningsbas i Florida där Loren och fyrfaldige världsmästaren Dwight Phillips hjälper honom.
– Träningen i Florida fungerar jättebra! Efter åtta månaders samarbete känner jag en annan stabilitet i hoppningen även om det finns många pusselbitar att jobba vidare med. Förra veckan hoppade jag 7.95 och 7.87 i Sätra bara fyra dagar efter att jag kommit från USA med allt vad det innebär av jetlag och det är mycket bättre än förra året, säger Michel.
Målet i år är att gå in med fullt fokus i alla tävlingar vilket inte alltid var fallet tidigare.
– Förr om åren har jag ibland släppt på koncentrationen i vissa tävlingar men det ska jag ändra på i sommar. Allt för att försöka göra så bra resultat som möjligt varje gång jag står på ansatsbanan.

Tre tränare samarbetar
Michel har numera tre tränare och det tar tid att få allt att stämma, inte minst när det gäller kommunikationen.
– I Florida finns Loren som är min huvudtränare plus andretränaren Dwight Phillips och när jag är i Sverige är det Mehdi Alkatib som hjälper mig. Allt är fortfarande färskt och det handlar fortfarande om att hitta den röda tråden.
– Jag tränade för Oscar Gidewall i 16 år och det tar tid att ändra rörelsemönster och tankesätt inför tävlingar. Det är små, små detaljer som ska hjälpa mig att komma några centimeter längre. Det känns väldigt inspirerande och det ska bli kul att se var det slutar!

Nyckeln är högre fart
– Vi har jobbat mycket med ansatslöpningen och min maxhastighet är bättre än på många år. Tekniken i uthoppet har vi också lagt mycket tid på och det fungerar bra på träning, men på tävling faller jag tillbaka i det gamla rörelsemönstret så det arbetet fortsätter i höst.
– Det gäller att ta en sak i taget och när en grej sitter går vi vidare till nästa. Just nu är allt fokus på ansatsen, ju mer fart jag kan få med mig in i hoppet ju bättre är det, säger Michel.

Lika med Andreas Otterling
I lag-SM-kvalet i Sätra den 25 maj möttes Michel och Andreas Otterling som på grund av skada gjorde sin första tävling på 15 månader. Det slutade med att båda hoppade 7.95 med Michel som vinnare tack vare bättre andrahopp.
Båda fyllde 31 år under de sista dagarna i maj men är helt inställda på att fortsätta elitsatsningen till OS i Tokyo 2020. Men först väntar BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion söndag 18 juni.

Jonas Hedman

Bilden: Michel vinner lag-SM-kvalet i Sätra 25 maj på samma resultat som Andreas Otterling (7.95). Foto: Deca Text&Bild

Läs även:
Andreas Otterling är redo för comeback

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


OFFICIELL LEVERANTÖR


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

08-14 12 41
Vardagar 9-16

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
BAUHAUS-galan