Högsta världsklass på startfältet i manlig längd - BAUHAUS-galan

Högsta världsklass på startfältet i manlig längd

Högsta världsklass på startfältet i manlig längd

Längdtävlingen på BAUHAUS-galan håller yppersta världsklass med världsettan Luvo Manyonga och regerande världsmästaren Greg Rutherford som möter bland annat Michel Tornéus som i år gjort sin bästa säsongsöppning någonsin. Det är faktiskt så att det 20 år gamla stadionrekordet är i farozonen.

Den 25-årige sydafrikanen Luvo Manyonga har ett genomsnittligt resultat på 8.585 på sina fyra första tävlingar i år vilket är längre än fjolårets världårsbästa. Efter tre inledande tävlingar på hög höjd hemma i Sydafrika varav två över 8.60 slog han till med 8.61 på lågland när han vann Diamond League-tävlingen i Shanghai.
Riktigt imponerande av en kille som inte haft det lätt. Han slog igenom 2011 då han var VM-femma i Sydkorea men försvann sedan från friidrottscenen på grund av drogproblem. Men i fjol var han tillbaka och tog OS-silver och avslutade sedan säsongen med seger i Diamond League-finalen i Bryssel, samma tävling som Daniel Ståhl vann diskus i.

Vem överträffar 8.59?
På BAUHAUS-galan den 18 juni är Manyonga ute efter Ivan Pedrosos stadionrekord på 8.59 satt 1997. Men han får riktigt tufft motstånd av britten Greg Rutherford som vunnit alla de tre stora utomhustitlarna – OS, VM och EM. Rutherford är den som vann senast det var manlig längd på Stadion 2015 då han i ogynnsamma förhållanden hoppade 8.34.

Michel har stöd av hemmapubliken
En spännande start gör Hammarbys Michel Tornéus som inlett säsongen övertygande med 8.04 och 7.95 och är ordentligt taggad för att göra ett bra resultat inför hemmapubliken. Hans hittills bästa placering i galan på Stockholms Stadion är tredjeplatsen på 8.03 för tre år sedan men i år finns förutsättningar för att det ska kunna bli längre!
Bland konkurrenterna finns också Sydafrikas Rushwal Samaii som har ett årsbästa på 8.49, australiensaren Fabrice Lapierre som tog sin senaste av tre VM-medaljer i Peking för två år sedan och Andreas Otterling.
Örebro-hopparen, som från och med i år tävlar i Lidingös blå linne, är tillbaka efter ett på grund av skada förlorat 2016 och imponerade i comebacken för en vecka sedan då han hoppade 7.95. Michel hoppade exakt lika långt men vann tack vare bättre andrahopp.

Jonas Hedman

Bilden: Greg Rutherford, Storbritannien. Foto: Deca Text&Bild

Läs även:
Luvo Manyonga – en man för världsrekordet
Michel Tornéus är redo att möta världseliten

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


OFFICIELL LEVERANTÖR


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

08-14 12 41
Vardagar 9-16

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
BAUHAUS-galan