Svensk rekordduell: Sarah och Meraf på 3000 meter - BAUHAUS-galan

Svensk rekordduell: Sarah och Meraf på 3000 meter

Svensk rekordduell: Sarah och Meraf på 3000 meter

Svensk löpning har aldrig varit bättre. Under det senaste året har Sarah Lahti och Meraf Bahta slagit elva svenska rekord. Nu möts de för första gången sedan Sarahs genombrott. Distansen är 3000 meter och kryddas av Charlotta Fougberg. Platsen är Stockholms Stadion, söndag 18 juni, under BAUHAUS-galan.

3000 meter har lyfts in i huvudprogrammet på BAUHAUS-galan och det finns goda skäl till det. Meraf Bahta är bäst i världen i år på 10 000 meter. Hon slog sitt sjunde svenska rekord på ett år när hon vann en gala i Kalifornien förra helgen. Sarah Lahti står för fyra förbättringar varav den senaste var på halvmaraton i mars. En distans som hon debuterade på och rekordet kom trots att hon var skadad under hösten och början på vintern. Spännvidden på Sarahs och Merafs repertoar är imponerande. Rekorden har satts från en mile (1609 meter) till halvmarathon (21.1 kilometer).

3000 meter borde vara en gyllene korsväg där de dessutom stöter på ytterligare en svensk rekordinnehavare, Charlotta Fougberg, som är Sveriges bästa på distansen med hinder.

Det är också den distans som alla tre möttes på senast. Det var vintern 2014, på Inomhus-SM på Merafs och Charlottas hemmaplan, Göteborg. Då vann Meraf Bahta på 9:09. Nu har alla sänkt sina rekord en bra bit under nio minuter. Sara Wedlunds klassiska rekord på 8:48 har dragits ner till 8:43 av Meraf.

Wedlund orsakade en sådan uppståndelse när hon slog igenom i mitten på 90-talet att man talade om “Sara-febern”. Nu ges chansen till en kombinerad Sarah-Meraf-feber på Stadion, söndag den 18 juni.

– Meraf kan springa på 8:35 till 8:40, tror hennes tränare Ulf Friberg. Det är väldigt sällsynt med sådana tider av europeiskor de senaste åren.

– Det ska bli jättekul att tävla på BAUHAUS-galan! Jag vill ha en hög utgångsfart och kommer att hänga med så länge jag kan, är Sarahs kommentar. Hon begår sin säsongsdebut på arena i helgen, då hon springer 1500 meter i Holland, där hon bor.

BAUHAUS-galan är den sjätte av de 14 galor som ingår i IAAF Diamond League. Nästa etapp är i Eugene, VM-arrangören 2019, som arrangerar sin gala 26-27 maj.

Biljetter till BAUHAUS-galan söndag 18 juni köper du här

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


OFFICIELL LEVERANTÖR


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

08-14 12 41
Vardagar 9-16

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
BAUHAUS-galan