”Daniel och Christoph är framtidsnamnen i diskus” - BAUHAUS-galan

”Daniel och Christoph är framtidsnamnen i diskus”

”Daniel och Christoph är framtidsnamnen i diskus”

Daniel Ståhl har imponerat under våren med två diskustävlingar över 68 meter i Kalifornien. På BAUHAUS-galan möter han de tyska bröderna Robert och Christoph Harting som båda är olympiska mästare. Att det verkligen kommer att bli en tävling utöver det vanliga förstår man när man hör Daniels tränare Vésteinn Hafsteinsson beskriva de tre.

Daniel Ståhl är en fantastisk talang vilket han visade med sitt världsårsbästa på 68.72 i fjolårets SM. Han är 24 år, två meter lång och väger knappt 150 kg och den bländande tekniken och mjukheten gör att det finns alla möjligheter för honom att konkurrera i den yppersta världstoppen i många år framåt.
Det sistnämnda gäller i minst lika hög grad 27-årige Christoph Harting som vann OS-titeln i Rio.
– Christoph är 2.05 lång och har lika långa armar som Daniel vilket är en stor fördel. Men till skillnad från Daniel har Christoph kortare ben och därmed lägre tyngdpunkt vilket är en fördel. Han är också den mentalt starkaste just nu och riktigt duktig tekniskt, säger Vésteinn Hafsteinsson.

Daniel har bäst kapacitet

Att finna i sitt första OS är ovanligt men det var just vad Christoph lyckades med. 
– Han har precis som sin äldre bror Robert ett stort ego och det utnyttjar de bra i diskusringen. Båda kommer från Tyskland där det finns en stark diskustradition. De fick tidigt lära sig en bra teknik som betytt mycket för deras utveckling, säger Vésteinn.
– Christoph kommer sannolikt att vara mannen att slå de närmaste åren. Men Daniel är starkare och jag tror att han är den som kommer att kasta längst av de närmaste åren.

En extrem meritlista
Robert Harting är 2.01 lång och sex år äldre än lillebror Christoph. Robert slog igenom på VM 2009 då han vann titeln på hemmaplan i Berlin och sedan dominerade diskusscenen fullständigt i sex år. Tre raka VM-guld, två EM-segrar och OS-titeln i London 2012 är en fantastisk meritlista.
 Men sedan skadade han knäet allvarligt.
– Robert är en fantastisk diskuskastare men jag har svårt att se honom som en mästerskapsvinnare efter knäskadan. Men lyckas han är det stort, säger Vésteinn Hafsteinsson.

Blir det 70 meter den 18 juni?

Det har hänt stora saker i diskus på Stockholms Stadion tidigare där det största utan tvekan är Ricky Bruchs världsrekord på 68.40 år 1972. Den 18 juni möts tre man som alla har kapacitet att överträffa åtminstone det 37 år gamla stadionrekordet på 69.46 satt av Mac Wilkins 1980. Är vindarna de rätta finns det även möjlighet att nå drömgränsen 70 meter.
/Jonas Hedman

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR

HUVUDSPONSOR

PARTNER

Telefon:

08-14 12 41
Vardagar 9-16

Besöksadress:

Klocktornet, Stockholms Stadion

Lidingövägen 1

114 33 Stockholm

Faktura-adress:

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB

Box 26099

100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
Frågor om något som rör galan?

Kontakta OSS
BAUHAUS-galan