Andre De Grasse – blir han den nye sprinterkungen? - BAUHAUS-galan

Andre De Grasse – blir han den nye sprinterkungen?

Andre De Grasse – blir han den nye sprinterkungen?

Han är bara 22 år men redan trefaldig OS-medaljör i sprint. På fredag gör kanadensaren Andre De Grasse säsongsdebut på 100 m i Doha och i mitten på juni tävlar han i Oslo och Stockholm inom loppet av tre dagar. Mycket talar för att han blir arvtagaren efter Usain Bolt.

– Det ska bli spännande att komma tillbaka till Bislett i Oslo och försvara segern på 100 m. Sedan tar jag snabbtåget till Stockholm och BAUHAUS-galan söndagen den 18 juni, säger Andre De Grasse.
Att han är en potentiell arvtagare till Usain Bolt visade han med eftertryck i Rio-OS där han tog silver på 200 m och brons på 100 m bakom den oslagbare Jamaica-löparen. Lägg till det brons i stafetten med Kanada.

Foto: Deca Text&Bild

Slog igenom i universitetsmästerskapen
Andre De Grasse föddes 1994 i Scarborough som är en förort till Toronto. Hans mamma kommer från Trinidad&Tobago och tävlade i sprint i gymnasiet medan pappan kommer från Barbados. Sprintertalangen gjorde att De Grasse fick stipendium på University of Southern California i Los Angeles och det var i de amerikanska universitetsmästerskapen i Eugene i juni 2015 som han slog igenom på allvar.
Då noterade han 9.75 på 100 m och 19.58 på 200 m i bara aningen för stark medvind. Det ledde till VM-start i Peking samma år där han tog brons på 100 m.
– Att slå rekord är förstås något som jag bryr mig om men det viktigaste är att vinna medaljer. Tar du medalj så kommer resultaten förr eller senare, säger De Grasse.

I Bolts fotspår
Sedan 2015 har han bara fått se sig slagen av två man i OS och VM – Usan Bolt och Justin Gatlin. Att säga att De Grasse går i Bolts fotspår är sant på mer än ett sätt för han har likt den store Jamaica-löparen också ett fantastiskt kontrakt med Puma.
De Grasse har aldrig slagit Usain Bolt och i sommar är det sista chansen eftersom sprinterkungen avslutar karriären i och med VM i London.
– Skulle De Grasse slå Bolt i VM-finalen så skulle det förändra allt, säger hans vän Mikhile Jeremiah som fick De Grasse att börja med friidrott.
Mycket talar för att VM-finalen blir enda gången de möts i sommar.


Tog examen i januari

Efter framgångarna de senaste två åren är kalendern fulltecknad med sponsoruppdrag och att göra media för att bygga varumärket. Men det var inte det som tog mest tid i höstas. Då fokuserade De Grasse nästan helt på att ta sin examen i sociologi på UCLA i Los Angeles. Där extraknäckte han också en del som modell.
Numera har han sin fasta punkt i Phoenix, Arizona, och det var där han återupptog träningen på allvar i januari.

Blir det stadionrekord den 18 juni?
Många stora sprinters har tävlat på Stockholms Stadion genom åren – allt från Carl Lewis och Maurice Green till Asafa Powell och Usain Bolt. En minnesvärd duell är den med Tyson Gay och Usain Bolt 2010 som slutade med en överraskande seger för Gay i ett lopp som av den amerikanska TV-kanalen Universal Sports utsåg till årets främsta sporthändelse.
100 m-loppet på BAUHAUS-galan den 18 juni kan bli en ny höjdare i och med De Grasse som definitivt har kapacitet att slå stadionrekordet som lyder på 9.84 och tillhör Tyson Gay från den minnesvärda duellen 2010.
/Jonas Hedman

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR

HUVUDSPONSOR

PARTNER

Telefon:

08-14 12 41
Vardagar 9-16

Besöksadress:

Klocktornet, Stockholms Stadion

Lidingövägen 1

114 33 Stockholm

Faktura-adress:

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB

Box 26099

100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
Frågor om något som rör galan?

Kontakta OSS
BAUHAUS-galan