23,9 – siffran som ska ge Angelica Bengtsson det stora lyftet - BAUHAUS-galan

23,9 – siffran som ska ge Angelica Bengtsson det stora lyftet

23,9 – siffran som ska ge Angelica Bengtsson det stora lyftet

I mars tog Angelica Bengtsson EM-brons i stav i Belgrad och söndagen den 18 juni tävlar hon på BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion. Då möter hon bland annat OS-bronsmedaljören Eliza McCartney från Nya Zeeland.

– Det ska bli spännande! Vi har aldrig mötts förutom i OS-kvalet i Rio då vi hoppade i kvalgrupperna bredvid varandra, men min Nya Zeeländske vän Jacko Gill, som stöter kula, har berättat om henne, säger Angelica.
McCartney tangerade nationsrekordet på 4.80 i OS-finalen och har i vinter hoppat 4.82 vilket kan jämföras med Angelicas svenska rekord på 4.70. Men 4.80+ är höjder som Hässelby-hopparen hoppas nå i sommar och det tack vare siffran 23,9.

Så ska Angelica nå ännu högre
Angelica hoppar med Spirit-stavar och sedan i vintras har hon en ny styvare stav med flextalet 23,9. Det är styvhetsgraden på staven.
– Ju styvare stav ju högre kan man hoppa förutsatt att man bemästrar den. Jag har tio stavar med på tävling och byter ju högre höjder det blir. Med den här staven går det att hoppa fem meter, säger Angelica.
Det krävs mod, kraft och snabbhet för att kunna utnyttja en så styv stav men det naturligtvis ändå ingen garanti för att det fungerar. Men en styvare stav är en förutsättning för att kunna nå högre.

Intensivt tävlande väntar
BAUHAUS-galan den 18 juni blir Angelicas tredje tävling för sommaren och sedan väntar Lag-EM i finska Vasa.
– Det blev inte så många tävlingar förra året men i år är målet att tävla mer och även komma ut på fler Diamond League-galor, säger Angelica.
– Jag har alltid gillat att hoppa på Stockholms Stadion och blir alltid jättetaggad när det handlar om BAUHAUS-galan! Det var på Stadion jag Jelena Isinbajeva för första gången, vi pratade lite i den mixade zonen efteråt men jag var så star struck att jag knappt minns vad hon sa, säger Angelica och skrattar.
Det var 2011, samma år som Angelica satte fyra juniorvärldsrekord inomhus. På Stadion har hon vunnit både SM och Finnkampen och tävlat i Diamond League där femteplatsen på 4.46 från 2015 är bästa placeringen hittills.

Studerar på Linnéuniversitetet
Det har gått ett drygt år sedan Angelica lämnade Paris och flyttade hem till Småland. Vid sidan av stavsatsningen läser hon fysikerprogrammet på Linnéuniversitetet i Växjö.
– Jag studerar på halvfart sedan i höstas men har tidigare läst fristående kurser i programmet så i vår har jag läst totalt ett år av tre. Målet är att sedan plugga vidare till civilingenjör.

Med sikte på London
I VM i Peking 2015 slutade Angelica fyra på svenska rekordhöjden 4.70 efter att ha inlett året med brons på inne-EM. Sedan dess har hon tagit ytterligare två EM-medaljer och i augusti väntar VM i London. Då har hon chans att ta sin första globala mästerskapsmedalj och det är staven med flextalet 23,9 som ska hjälpa henne dit!

Jonas Hedman

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR

HUVUDSPONSOR

PARTNER

Telefon:

08-14 12 41
Vardagar 9-16

Besöksadress:

Klocktornet, Stockholms Stadion

Lidingövägen 1

114 33 Stockholm

Faktura-adress:

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB

Box 26099

100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
Frågor om något som rör galan?

Kontakta OSS
BAUHAUS-galan