Doldisen Gladys är hemma på Stadion - BAUHAUS-galan

Doldisen Gladys är hemma på Stadion

Doldisen Gladys är hemma på Stadion

I vintras fick sprintern Gladys Bamane, 27, ett härligt genombrott då hon sänkte sitt personliga rekord på 60 m med nästan två tiondelar och kvalade in till inne-EM i Belgrad. Och det var på BAUHAUS-galan Indoor i Bromma lyftet kom. Nu ser hon med spänning fram mot möjligheten att tävla på BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion söndagen den 18 juni! Foto: Deca Text&Bild

Gladys Bamane har tävlat i friidrott för Spårvägen sedan hon var tio år och älskar verkligen sprint. Sakta men säkert har hon hela tiden förbättrat sig de senaste åren. Hon gjorde landslagsdebut 2015, vann första SM-guldet 2016 och i vintras mästerskapsdebuterade hon på inne-EM. Vägen dit började på BAUHAUS-galan Indoor i Bromma i slutet på januari.
– Det var en riktigt kul och annorlunda tävling! Där hamnade vi verkligen i strålkastarljuset på mer än ett sätt och det var speciellt att ha publiken så nära, säger Gladys.
Hon satte personligt rekord i försöken med 7.49 och sänkte det i finalen till 7.44 – bara två hundradelar från EM-kvalgränsen.
– Det är den bästa tävling jag gjort tekniskt sett från start. Efter det loppet kände jag att det var möjligt att klara EM-kvalgränsen, säger Gladys.

På BAUHAUS-galan Indoor i Bromma. Foto: Deca Text&Bild

Fyra genom tiderna i Sverige
Egentligen är 200 meter hennes bästa distans, där blev hon svensk mästare 2016 och där hon har gjort två finnkamper. Det var också på 200 som hon fick ett jättelyft på inne-SM i Växjö. Med 23.52 sänkte hon sitt personliga rekord med över halvsekunden och gick in som fyra genom tiderna i Sverige inomhus.
– Jag trodde på en tid under 24 sekunder men 23.5 var helt sjukt! Det känns som att det har lossnat i vinter när det gäller flera tekniska detaljer, till exempel detta med att kunna springa fort avslappnat som är så viktigt.
Det svenska inomhusrekordet är 23.15 och tillhör Irene Ekelund vars bästa tid utomhus är 22.92. Gladys har som bäst gjort 24.10 utomhus vilket säger en del om hennes prestation i Växjö som alltså gjordes på 200 m-varv, doserade kurvor och helt utan hjälp av medvind. Av de som Gladys har före sig på den svenska genom-tiderna-listan inomhus märks klubbkamraten Moa Hjelmer vars bästa inomhustid är 23.32.

”Det är speciellt att nå ett mål”
Gladys klarade EM-kvalgränsen 7.42 i sista kvaltillfället vilket förstås var en speciell känsla.
– Äntligen tog jag mig till ett internationellt mästerskap! Det kändes jättestort! Känslan att klara ett uppsatt mål är alltid speciell.
I Belgrad sprang hon på 7.49 och var bara en enda hundradel från att gå vidare till semifinal.
– Det var synd när det var så nära. Men det var ändå en fantastisk upplevelse att vara där!

Inne-EM i Belgrad. Foto: Deca Text&Bild

Stockholms Stadion ett andra hem
Gladys är uppväxt i Västertorp söder om Stockholm men bedriver sedan flera år tillbaka en stor del av träningen på Stockholms Stadion.
– Jag ingår i Lech Nikitins träningsgrupp som innehåller tiotalet aktiva och vi tränar på Stadion 3-4 gånger i veckan vår och sommar. Jag har också tävlat där många gånger, första tävlingen var som tolvåring på Tjejernas kväll, säger Gladys.
Genom åren har hon varit med på alla typer av tävlingar på Stadion, från små kvällstävlingar till Dagbladsstafetten och föregångaren till BAUHAUS-galan Youth.
– Men det har faktiskt blivit få starter i förtävlingarna på Diamond League-galan. Jag har oftast varit funktionär eller jobbat. Men jag var med i fjol då jag sprang 4×100 m med landslaget och 100 m i förtävlingarna, säger Gladys.
– Det skulle vara riktigt stort att få springa på BAUHAUS-galan i sommar! Det är en viktig tävling eftersom det är Lag-EM veckan efter, avslutar Gladys.

Jonas Hedman

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR

HUVUDSPONSOR

PARTNER

Telefon:

08-14 12 41
Vardagar 9-16

Besöksadress:

Klocktornet, Stockholms Stadion

Lidingövägen 1

114 33 Stockholm

Faktura-adress:

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB

Box 26099

100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
Frågor om något som rör galan?

Kontakta OSS
BAUHAUS-galan