Bolt vs Gay – ett magiskt ögonblick på Stadion 2010 - BAUHAUS-galan

Bolt vs Gay – ett magiskt ögonblick på Stadion 2010

Bolt vs Gay – ett magiskt ögonblick på Stadion 2010

Friidrott i världsklass har det presterats på Stockholms Stadion i över hundra år. Ett av de mest uppmärksammade ögonblicken är från 2010 då 100 m-duellen mellan Usain Bolt och Tyson Gay röstades fram till årets största sporthändelse i världen!

Det året skulle det bli en trekamp mellan 2007 års trefaldige världsmästare Tyson Gay, tredubble OS-mästaren Usain Bolt och tidigare världsrekordhållaren Asafa Powell. Den senare fick tyvärr lämna återbud på grund av skada så det hela utvecklade sig till en riktigt haussad duell.
Bolt gjorde sin tredje start på Stockholms Stadion efter en diskret stafettinsats 2006 och en överraskande förlust mot landsmannen Asafa Powell två år senare. Denna gång räknade alla med tredje gången gillt. Det var rockstjärneglans kring den väldigt Bolt när han kom till Stockholm och media skrev om honom var han än gick och vad han än gjorde.
Gay däremot promenerade runt i Stockholm, åt hamburgare på Max och rörde sig nästan helt ostörd i den svenska huvudstaden.

Mästaren får stryk!
Det var en ljum, skön kväll, 19 grader varmt, fullsatt på läktarna och TV-sändning i 120 länder. Efter att Bolt och Gay vunnit varsitt försöksheat ställdes de på banorna bredvid varandra i finalen. Det var lika halvvägs och när man trodde att Bolt skulle lägga i sin sedvanliga överväxel hände ingenting utan det var istället Gay som försvann iväg. Han vann med 0,13 på nya stadionrekordet 9,84 – en tid som står sig fortfarande.

Årets största sporthändelse i världen
Uppskattningsvis 200 miljoner människor såg loppet och bara i Sverige var det 1,7 miljoner TV-tittare! Duellen hamnade på omslaget på ansedda Track&Field News och vid årets slut utsågs loppet till världens främsta sporthändelse av den amerikanska TV-kanalen Universal Sports.
Loppet rankades före Spaniens VM-seger i fotboll och Kanadas OS-seger i ishockey. Det säger ganska mycket om uppmärksamheten.

Fick vinna på Stadion till slut
Usain Bolt kom tillbaka året efter och fick i sitt fjärde försök äntligen vinna på Stockholms Stadion då han sprang hem 200 m-loppet i motvind på 20,03 – tre tiondelar över Michael Johnsons 15 år gamla stadionrekord.
Usain Bolt är enligt många världens bästa friidrottare genom tiderna och i sommar avslutar han karriären med VM i London. Men duellen mot Tyson Gay kommer alltid leva kvar som ett speciellt minne för alla oss som var där!

Jonas Hedman

Foto: Deca Text&Bild

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


OFFICIELL LEVERANTÖR


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

08-14 12 41
Vardagar 9-16

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
BAUHAUS-galan