EM-femman vill inte ha jaktstart i mångkamp - BAUHAUS-galan

EM-femman vill inte ha jaktstart i mångkamp

EM-femman vill inte ha jaktstart i mångkamp

I söndags skrev TV-profilen Jonas Karlsson en uppmärksammad krönika med rubriken ”Fem saker som för friidrotten framåt” och menade bland annat att man borde införa jaktstart i mångkamp. Det håller inte färske EM-femman i sjukamp, Fredrik Samuelsson, med om.

Jonas Karlsson tycker att mångkamp ska avslutas med jaktstart så att först i mål på den avslutande medeldistanslöpningen vinner totalt. ”Det skulle göra grenen visuell, begriplig och höja dess status avsevärt. Mångkampen är komplicerad nog som den är då resultat ska översättas i en tabell till poäng som ska summeras”, skriver Karlsson.

”Det skulle bli kaos”
En som har en helt annan uppfattning är Hässelbys mångkampare Fredrik Samuelsson, 22, som i början på mars slutade femma i inne-EM-sjukampen i Belgrad och gick in som tvåa genom tiderna i Sverige med 6.015 poäng.
– Om man körde jaktstart i sista grenen som är 1000 eller 1500 m så skulle vinnaren vara i mål innan siste man startat. Hur kul skulle det vara? Ännu värre skulle det bli med alla varvningar – det skulle göra det ännu svårare för publiken att hålla reda på totalledaren än vad det är med nuvarande system, menar Fredrik.
– När en löpare rusar om en kille som är tre varv före och ligger på till exempel medaljplats så kan publiken lätt förledas att tro att den passerande löparen är på väg mot medalj, fast han i realiteten kanske jagar en placering kring tionde plats.

Appar och live-resultat
Att mångkamp är komplicerat med poäng, avläsning i tabell och summering är inte heller något Fredrik håller med om.
– Sedan länge finns appar med tabeller där man får fram poängen på mindre än en minut. På mästerskapen finns live-resultat på Internet som summerar poäng och räknar ut placeringar nästan i realtid så jag förstår inte hur det skulle kunna var ett problem, fortsätter Fredrik.

”Det skulle inte bli rättvist”
Detta med jaktstart har Fredrik hört flera gånger av idrottsintresserade och han tycker det är bra med nytänk, men just detta är ingen bra idé.
– Jag har också hört folk tycka att man åtminstone kan köra jaktstart i A-heatet i den avslutande medeldistanslöpningen, alltså de som gör upp om topplaceringarna totalt. Men det skulle inte bli rättvist.
Är det något annat han vill förändra i mångkamp?
– Jag tycker att nuvarande upplägg fungerar bra. Första dagen innehåller mer explosiva grenar medan dag två är lite mer teknikinriktad vilket är fint eftersom man då är lite sliten.

”Man tappar ett spänningsmoment”
Om man är intresserad åskådare har man inga problem att hålla koll på vilka som ligger var i sammandraget när det ska avgöras i sista grenen, speciellt inte när det gäller segern.
– Jag har alltid koll på hur jag ligger till placeringsmässigt och även rätt bra koll tidsmässigt på avslutande 1000 eller 1500 meter så från den aktives perspektiv är det inga frågetecken. Den korta stund efter målgång man eventuellt får vänta på att få veta om man vunnit eller vad totalpoängen blir är som en extra krydda. Under den väntan snarare höjs spänningen!
Exemplen på det är många och ett är från kvinnliga femkampen i inne-VM i USA vintern 2016. Då gjorde Kanadas Brianne Theisen-Eaton ett fantastiskt lopp på avslutande 800 m och tog in många poäng på ledarinnan Anastasija Mokhnjuk. Efter flera minuters väntan kom till slut resultatet – hon passerade och vann med 34 poäng på kanadensiska rekordet 4.881 poäng och tog karriärens enda mästerskapsguld. Publiken jublade, maken Ashton Eaton kom fram och gratulerade och vann dagen efter manliga sjukampen.
– Jonas Karlssons tar upp ett intressant ämne och det är kul att han utmanar sedan länge gällande upplägg, men just detta med jaktstart tror jag inte rätt väg att gå, avslutar Fredrik.
/Jonas Hedman

Läs Jonas Karlssons krönika i sin helhet

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR


OFFICIELL LEVERANTÖR


Frågor om något som rör galan?

Kontakta oss

Mail:

info[at]stadionklubbarna.com

Telefon:

08-14 12 41
Vardagar 9-16

Besöksadress

Klocktornet, Stockholms Stadion
Lidingövägen 1
114 33 Stockholm

Faktureringsadress

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB
Box 26099
100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
BAUHAUS-galan