Sanna var verkligen en av världens bästa - BAUHAUS-galan

Sanna var verkligen en av världens bästa

Sanna var verkligen en av världens bästa

När Susanna Kallur idag offentliggjorde att hon gör comeback på 100 m häck på BAUHAUS-galan den 16 juni så är det en av svensk friidrotts största som äntligen är redo för favoritgrenen. Hon var verkligen en av världens främsta på korta häcken då när skadan kom för åtta år sedan.

Susanna Kallur vann EM-guld på 100 m häck i Göteborg 2006, var VM-fyra i Osaka året efter och tog guld på inne-EM både 2005 och 2007. Sistnämnda år avslutade hon på ett fantastiskt sätt med segrar i Golden League-galorna i Zürich, Bryssel och Berlin där hon noterade 12.66, 12.52 och 12.49. Sistnämnda tid var bara två hundradelar från Ludmila Engquists svenska rekord och är fortfarande Sannas personliga rekord. En tid som idag placerar henne på 34:e plats på genom-tiderna-listan.
2007 rankades Sanna tvåa i världen på 100 m häck av den amerikanska tidningen Track&Field News vilket säger en hel del om hur bra hon var.Den magiska vintern 2008

Följande inomhussäsong var magisk med seger i samtliga sex galalopp på 60 m häck med inomhusvärldsrekordet 7.68 i Karlsruhe den 10 februari som absolut höjdpunkt. När hon kom till Globen elva dagar senare var intresset galet stort och 10.641 åskådare såg henne vinna på en tid bara sex hundradelar över världsrekordet.

Men på inne-VM i Valencia kom skadan som gjorde att hon aldrig startade i finalen och sedan blev det bara två lopp i juni innan hon med konstens alla medel försökte få kroppen i löpdugligt skick till OS i Peking. Där tog hon sig till semifinal men kraschade brutalt på första häcken.

Kort comeback 2010

Efter operation av smalbenet i New York i november 2008 följde en lång konvalescens. I slutet av maj 2010 gjorde hon comeback men det blev bara tre lopp – som bäst 12.78 i New Yorks Diamond League.

Hur bra är hon idag? Räcker det till OS?

Sanna fyllde 35 år i februari och är därmed formellt veteran. Kan hon verkligen springa lika fort som hon en gång gjorde? Svaret på den frågan är ja. Om hon får vara frisk. Det påståendet grundas på vad Sanna gjorde på 60 m slätt i vintras och vad hon åstadkom i träningsloppen på häck i april.
Sannas personliga rekord på 60 m slätt är 7.24 från 2007 då hon gick till final på inne-EM. I vintras gjorde hon fem lopp på distansen efter att ha börjat sprintträningen på allvar först i december men kom ändå ner på 7.34, alltså bara tiondelen från det personliga rekordet.

Snabba lopp i Florida

På träningslägret i Florida sprang hon några träningslopp över sex häckar mot fjolårets VM-bronsmedaljör Alina Talay från Vitryssland. Sanna sprang jämnt med henne och slog till och med den åtta år yngre VM-medaljören några gånger.
Får Sanna var hel och frisk så har hon alla möjligheter att klara SOK:s nomineringsgräns 12.80 före den 11 juli. Därefter är det en månad till OS och där kan allt hända!

Jonas Hedman

Köp biljetter till BAUHAUS-galan här!

Tips: I och med Sannas häckcomeback märker vi att trycket på biljetter ökat än mer. Beställ dina biljetter innan det är för sent.

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR

HUVUDSPONSOR

PARTNER

Telefon:

08-14 12 41
Vardagar 9-16

Besöksadress:

Klocktornet, Stockholms Stadion

Lidingövägen 1

114 33 Stockholm

Faktura-adress:

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB

Box 26099

100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
Frågor om något som rör galan?

Kontakta OSS
BAUHAUS-galan