Meraf Bahta i Dibabas spår på BAUHAUS-galan - BAUHAUS-galan

Meraf Bahta i Dibabas spår på BAUHAUS-galan

Meraf Bahta i Dibabas spår på BAUHAUS-galan

Vi är inte ens inne i juni och hon har redan hunnit slå tre svenska rekord. Meraf Bahta har betat av dem distans för distans, en mil på landsväg, 5000 och 3000 meter på bana. Den 16 juni är det dags för 1500 meter på BAUHAUS-galan. Världsrekordhållaren Genzebe Dibaba blir ett bra riktmärke på Stockholms Stadion.

Europamästarinnan på 5000 meter Meraf Bahta svarade i helgen inte bara för ett svenskt rekord på distansen, utan även för den bästa europeiska tiden på fem år. 14:49.95 är nästan tio sekunder snabbare än vad huvudkonkurrenten i Europa, Sifan Hassan, har förmått. För några veckor sedan kapade Meraf en handfull sekunder av Sara Wedlunds 20 år gamla notering på 3000 meter. Tillsammans med vårens landsvägsrekord på tio kilometer innebär det att Meraf toppar årets europeiska listor på tre distanser.

Favoritdistansen är 1500 m

Den 16 juni väljer Meraf den gren som hon har störst tycke för, 1500 meter. Hon har redan den näst snabbaste tiden av en svenska, 4:01.34, från Diamond League-finalen för två år sedan. Merafs lopp i vår indikerar att en tid under fyra minuter är möjlig på Stockholms Stadion.

En dryg vecka innan hon fyller 27 år ställs Meraf mot världsrekordhållaren Genzebe Dibaba. Meraf har sprungit jämnt med Genzebe vid två tillfällen. I Kontinentalcupen, som avslutade säsongen 2014, var hon mindre än en sekund bakom etiopiskan. Men första mötet skedde redan på Junior-VM i terränglöpning för nio år sedan. Även den gången var det en sekund mellan då blott 16-åriga Genzebe och två år äldre Meraf, som slutade femma respektive sexa.

Riktigt bra startfält på BAUHAUS-galan

Till BAUHAUS-galan kommer flera av de mest lovande löparna i världen. Etiopiskan Gudaf Tsegay satte juniorvärldsrekord inomhus i vintras och var närmast bakom Dibaba när hon slog världsrekordet på en mile på Globen-galan. Även trean och fyran från det loppet är klara för BAUHAUS-galan, nämligen landsmaninnan Axumawit Embaye och marockanskan Rabab Arrafi liksom Laura Muir från Skottland som vann på Bislett ifjol.

Det svenska inslaget på 1500 meter på Stadion den 16 juni utökas med Merafs klubbkamrat i Hälle, Linn Nilsson, som i år slagit in sig bland de tio bästa svenskorna genom tiderna på 1500, 3000 och 5000 meter. Kvaltiderna till sommarens mästerskap är 4:05 till OS och 4:12 till EM.

Lorenzo Nesi

Köp dina biljetter till BAUHAUS-galan torsdag 16 juni redan nu!

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR

HUVUDSPONSOR

PARTNER

Telefon:

08-14 12 41
Vardagar 9-16

Besöksadress:

Klocktornet, Stockholms Stadion

Lidingövägen 1

114 33 Stockholm

Faktura-adress:

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB

Box 26099

100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
Frågor om något som rör galan?

Kontakta OSS
BAUHAUS-galan