Fyra kenyanska världsmästare till BAUHAUS-galan - BAUHAUS-galan

Fyra kenyanska världsmästare till BAUHAUS-galan

Fyra kenyanska världsmästare till BAUHAUS-galan

Kenya hade tänkt hålla sina OS-uttagningar 14-15 juni. Nu flyttas de två veckor framåt för att de största stjärnorna ska kunna vara med på Diamond League. Det innebär att fyra kenyanska världsmästare tävlar på BAUHAUS-galan 16 juni. Stockholm Stadion får ta emot olympiske mästaren och världsrekordhållaren på 800 meter David Rudisha, skrällvärldsmästarna i spjut, Julius Yego, och 400 meter häck, Nicholas Bett samt Caleb Nidku, som vunnit 3000 meter inomhus.

En av världens absolut främsta friidrottare gör sin första tävling i Stockholm den 16 juni – David Rudisha. Kenyanen får sällskap på Stadions banor av Andreas Almgren, trean på Junior-VM.

– Jag ser fram emot att få tävla på den olympiska arenan där Wilson Kipketer tangerade världsrekordet, framhåller Rudisha, och syftar på det utmanande banrekordet 1:41.73.

Det sattes på Stockholms Stadion 1997 och var på hundradelen när samma tid som Sebastian Coes då 16 år gamla världsrekord. Det dröjde 13 år innan Rudisha tog över världsrekordet och det är fortfarande ingen annan som har sprungit fortare än så. Vid OS i London sänkte Rudisha det ytterligare, till 1:40.91, i ett lopp som han ledde från start till mål och som är en av historiens mest minnesvärda.

Wilson Kipketer tangerar Seb Coes världsrekord, på Stadion 1997 (1:06 in i klippet)
Rudishas OS-guld på världsrekord i London 2012 (starten är 3:20 in i klippet)

Julius Yego skrällde ifjol med två kast över 90 meter. Han vann VM-finalen med spjuthistoriens tredje bästa resultat, 92.72. Två år tidigare hade han blivit den förste kenyanske kastaren någonsin att kvala in till en VM-final. Yego lärde sig kasta spjut på egen hand och det är först på senare år som han har utvecklats till världens främste med finsk tränarhjälp.

Se hur Julius började med att kasta pinnar 17 meter bort.

Nicholas Bett var den stora sensationen på fjolårets VM i friidrott. Kenyanen hade aldrig tävlat på högsta nivå, de främsta meriterna var segrar på ett par finska tävlingar. Men i Beijing spurtade han till sig VM-finalen på 400 meter häck från ytterbanan efter att ha förbättrat sig med en halv sekund i en final som ingen hade kunna tippa medaljörerna på. 
Se skrällen + flera kenyanska VM-framgångar.

Caleb Ndiku slog tvärtemot tidigt igenom och vann Junior-VM över 1500 meter före 18-årsdagen. Han har senare rört sig mot längre distanser och under 2014 var han obesegrad på 3000 meter, en distans som han blev världsmästare på inomhus. Ifjol var han tvåa bakom Mo Farahs VM-guld på 5000 meter.

Lorenzo Nesi

Klicka här för att köpa biljetter till BAUHAUS-galan 16 juni!

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR

HUVUDSPONSOR

PARTNER

Telefon:

08-14 12 41
Vardagar 9-16

Besöksadress:

Klocktornet, Stockholms Stadion

Lidingövägen 1

114 33 Stockholm

Faktura-adress:

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB

Box 26099

100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
Frågor om något som rör galan?

Kontakta OSS
BAUHAUS-galan