Sofie Skoog om lyftet på inne-VM och vägen till OS - BAUHAUS-galan

Sofie Skoog om lyftet på inne-VM och vägen till OS

Sofie Skoog om lyftet på inne-VM och vägen till OS

IF Götas höjdhoppare Sofie Skoog, 25, går från klarhet till klarhet under ledning av OS-mästaren Stefan Holm och blev i mars femma på inomhus-VM. OS-kvalgränsen 1.93 klarade hon två gånger under inomhussäsongen och nu inser hon att drömmen om OS faktiskt kan bli verklighet! Vägen dit går via BAUHAUS-galan den 16 juni. Foto: Deca Text&Bild

Sofie Skoog vann höjd på BAUHAUS-galan 2015 och bland de besegrade fanns Erika Kinsey som var världssjua 2015 med 1.97 och tillsammans med Emma Green också är klar för Diamond League-galan på Stockholms Stadion torsdagen den 16 juni. Då för ett år sedan hade kvinnlig höjd inte Diamond League-status men det har den i sommar.

Klarade OS-kvalgränsen i Växjö
Sofie hade en lysande inomhussäsong med segern på 1.94 i Nordenkampen i Växjö i februari som höjdpunkt och avslutade den efter inne-SM i Malmö där hon försvarade sin titel. Sedan tog hon en veckas säsongsvila i väntan på grundträningsperioden inför sommaren och var mitt i en som hon själv beskriver det “godisätarperiod”. Då kom det kom ett samtal från förbundskapten Karin Torneklint: ”Du har fått en inbjudan till inne-VM i Portland!”
Sofie och Stefan tog ett snabbt beslut om att åka och på något sätt lyckades de få till en ny formtopp som alltså bar ända till en femteplats på nästperset 1.93 efter att hon varit med och fightats om medaljerna på 1.96.
– Inne-VM gick över förväntan, jag är jättenöjd! Jag var rankad sjua med mina 1.94 och blev femma med mersmak. Det jag är mest nöjd med är att jag tog fyra höjder i rad i första försöket till och med 1.93. Att jag verkligen fick till en formtopp till var också skönt, det är en trygghet att veta att jag kan prestera när det gäller, säger Sofie.

”Jag har alltid hoppat bra på Stadion”

Eftersom hon tog en vecka ledig redan för inne-VM så drog hon igång grundträningen redan fyra dagar efter VM-finalen.
– Jag var så ivrig att komma igång! För det är verkligen en spännande sommar som väntar, säger Sofie.
Hon jobbar deltid på Skanska och kommer att träna på hemmaplan fram till mitten på maj då det blir två veckors träningsläger i spanska Torremolinos. Sedan drar tävlingarna igång.
– Stefan Holm-spelen i Kil har blivit något av en tradition när det gäller första utomhustävlingen och så kan det bli även i år. Den går 4 juni. Sedan hoppas jag komma in i Oslos Diamond League den 9 juni innan det är dags för BAUHAUS-galan den 16:e.
– Jag vann ju i fjol så jag har bra minnen från Stockholms Stadion! Det regnade på uppvärmningen men under tävlingen var det uppehåll och jag tog 1.89 och hade ett bra försök på 1.92.
– Banorna passar mig och det har alltid gått bra på Stadion. Min första tävling där var skol-SM 2006 då jag blev fyra och första starten på stora galan var 2013. Jag minns att jag tyckte att 1.80 var högt som ingångshöjd!


Vad krävs för att komma till OS?
I sommar är det EM i Amsterdam i början på juli och sedan OS i Rio en månad senare. Sofie har som sagt klarat kvalgränsen 1.93 två gånger men det är ingen garanti för att hon blir uttagen.
– Jag vill vara med i båda mästerskapen men är inte uttagen till något så det är mitt mål. BAUHAUS-galan är en viktig tävling eftersom det är ett bra tillfälle att kvala in. Jag vill ju sätta personligt rekord och gör jag det klarar jag SOK:s OS-gräns på 1.93 igen, så jag känner verkligen att jag har chansen, säger Sofie.
Men det kan också bli så att det krävs mer än 1.93 eftersom varje land bara får ha tre aktiva per gren. Såväl Erika Kinsey som Emma Green och säkert också Ebba Jungmark vill säkert ha ett ord med i laget och kanske ytterligare någon.
Det enda som är säkert är att det blir en spännande friidrottssommar – inte minst i kvinnlig höjd där tre av Sveriges främsta höjdhopperskor möts på BAUHAUS-galan den 16 juni!Jonas Hedman

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR

HUVUDSPONSOR

PARTNER

Telefon:

08-14 12 41
Vardagar 9-16

Besöksadress:

Klocktornet, Stockholms Stadion

Lidingövägen 1

114 33 Stockholm

Faktura-adress:

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB

Box 26099

100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
Frågor om något som rör galan?

Kontakta OSS
BAUHAUS-galan