Flera nyheter i Diamond League 2016 - BAUHAUS-galan

Flera nyheter i Diamond League 2016

Flera nyheter i Diamond League 2016

När den sjunde årgången av den världsomspännande Diamond League i friidrott drar igång i Doha den 6 maj innebär det bland annat premiär för nytt poängsystem och en ny tävling i serien. Dessutom har BAUHAUS-galan flyttat till en helt ny plats i kalendern – torsdag 16 juni.

Det har arrangerats friidrott i världsklass på Stockholms Stadion i över hundra år och nu äger den årliga friidrottsgalan för första första gången rum i mitten på juni. Fördelarna är många med ljusa kvällar och laddade friidrottare från hela världen inför vad som kommer att bli en intensiv mästerskapssommar.

– Vi har flyttat galan till veckan före midsommar för att fler ska ha möjlighet att kunna komma och titta på den. Det kommer att bli publikfest där vår huvudsponsor BAUHAUS satsar extra mycket på att göra denna kväll till en folkfest, säger Jan Kowalski som är ordförande i Stadionklubbarna som arrangerar BAUHAUS-galan.

Skandinavisk friidrottsvecka


Trots att tävlingsdatumet 16 juni ligger sex veckor tidigare i kalendern jämför med 2015 så är BAUHAUS-galan tävling nummer åtta av fjorton i Diamond Leagues tävlingskalender. Det innebär att stjärnorna kommer att vara i form när de kommer till Stockholms Stadion.

Det blir något av en skandinavisk friidrottsvecka eftersom Oslos Diamond League genomförs bara en vecka före tidigare den 9 juni. BAUHAUS-galan är ett perfekt tillfälle att kvala in till EM i Amsterdam i mitten på juli och/eller OS i Rio i augusti, inte minst för de svenska friidrottarna.

Nytt poängsystem

Från och med i år kommer också de sex främsta i varje gren att få poäng enligt 10-6-4-3-2-1 mot tidigare bara de tre första.

– Detta betyder bland annat att fler svenskar har större har chans att ta poäng och det blir mer spännande att följa Diamond Race i varje gren, säger Jan Kowalski.

Afrika tar plats i Diamond League

Efter sex år med i stort sett samma 14 arrangörsorter uppgraderas nu galan i Marockos huvudstad Rabat till den högsta nivån. Rabat ersätter New York City som istället satsar på ett city-event och därmed blir Afrika fjärde världsdel i tävlingsserien efter Europa, Nordamerika och Asien.

Förändring av antalet försök i teknikgrenar

Nytt för 2016 är att antalet försök i längd, tresteg, kula, diskus och spjut blir tre för alla tävlande och att de fyra främsta sedan gör ytterligare tre försök. Anledningen till att antalet försök minskas är att man vill få in teknikgrenarna inom ramen för den internationella TV-sändningen så att alla grenar visas.

Jonas Hedman

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR

HUVUDSPONSOR

PARTNER

Telefon:

08-14 12 41
Vardagar 9-16

Besöksadress:

Klocktornet, Stockholms Stadion

Lidingövägen 1

114 33 Stockholm

Faktura-adress:

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB

Box 26099

100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
Frågor om något som rör galan?

Kontakta OSS
BAUHAUS-galan