Gråzonens giganter eller framgångsrika fuskare? - BAUHAUS-galan

Gråzonens giganter eller framgångsrika fuskare?

Gråzonens giganter eller framgångsrika fuskare?

I augusti ska Mo Farah försvara sina VM-guld på hemmaplan i London.
Vem som ska kunna stoppa honom?
Kenyaner och etiopier har försökt, men inte varit speciellt framgångsrika.
Frågan är om FBI kan det.

”Antingen gör de något jävligt rätt eller så gör de något jävligt fel”.
Så har det, lika insinuant som sarkastiskt, mumlats kring framgångarna runt ett av friidrottens mest spektakulära projekt.
Kanske är det sant. Men det är alltför sällan vi pratar om det enorma spannet mellan det jävligt rätta och det jävligt förbjudna.
Den grå sörjan.

Kanske är det i den som Sir Mo:s tränare Alberto Salazar simmar runt?
Kanske är det så att Salazar nu slutligen gått över gränsen?
Den amerikanska antidopningsorganisationen USADA har varit honom i hälarna länge.
Hittills har man inte lyckats bevisa några fel. Men nu har man alltså bett den federala polisen (FBI) om hjälp, för att med större befogenheter, gå till botten med misstankar och vittnesmål kring världens mest framgångsrika löpargrupp.

***

För några år sedan läste jag en artikel som handlade om att Wordfeud under en specifik månad var den mest nedladdade gratis-appen för svenska smartphones.
Inget konstigt med det. Alfapet är väl kul att spela. Tidsfördriv, liksom.

Det som fascinerande var att de två mest nedladdade betalapparna i Sverige samma månad båda var fusk-appar för just Wordfeud.

Egentligen är jag inte förvånad. Jag föreläser regelbundet om fusk och det brukar vara en intressant dialog med publiken om var gränsen går för rätt och fel.
Påfallande många tycks vara beredda att fuska, förutsatt att risken för att åka fast är liten.
Därav nedladdningsration på fusk-apparna för en så värdslig sak som ett bokstavsspel.

Wordfeud. Svårt att vara bra på. Lätt att fuska i. En enkel sökning på fuskappar ger en handfull lockande alternativ.

***

Förra veckan var Diamond League-cirkusen på besök i Oregon, USA.
Eugene kallas ”Tracktown”, men skulle lika gärna kunna benämnas ”Niketown”.
Skojätten, med sitt huvudkontor i närbelägna Portland, styr friidrotten inte bara i delstaten, utan i stora delar av friidrottsvärlden.
Framgångar på tävlingsarenorna är livsviktiga för exponering och försäljning.

När amerikansk löpning på längre distanser gick kräftgång för 20-talet år sedan startade skoföretaget Nike en satsning på inhemska löpare.
Projektet kallas Nike Oregon Project (NOP) och pågår fortfarande. Resurserna tycks obegränsade.
Man byggde ett team kring ett antal elitaktiva med tränare, forskare och läkare. Chefscoach blev Alberto Salazar.

Salazars bakgrund var löpare och coach. Hans tid i NOP har varit ömsom hyllad, ömsom skandalomsusad.
På senare tid har det varit mest av den senare varan och anledningen stavas dopning (ger 12 poäng i Wordfeud).

Alberto Salazar har varit i blåsväder förr. Efter sin framgångsrika aktiva karriär tränade han bland andra Mary Decker Slaney, dubbel världsmästare i Helsingfors 1983. Salazar hade ansvaret för Decker Slaney när hon 1996, som 37-åring, ertappades med för höga halter testosteron i kroppen.
Hans inblandning den gången straffades inte, men Salazar har inte slutat vara kontroversiell.

Med NOP kom också enorma resurser. I jakten på framgångar (och därmed ökad exponering) tog man hjälp av den senaste teknologin och simulerade bland annat höghöjdsboende. Denna artificiella miljö var inte unik för NOP:s aktiva (hej Per Elofsson!), men den kritiserades av Wada.
Detta var dock bara en mild bris. Om Salazar varit i blåsväder förr, så har vindstyrkan den senaste tiden uppgraderats till storm.

***

Hur skulle det vara om vi själva granskades? Om Wordfeud slumpmässigt utsåg några procent av sina användare och lät genomsöka deras mobiler på jakt efter fusk-appar.
Skulle vi vara lika benägna att ladda ner de där programmen då?

Jag gissar att de flesta drar sig för att fuska med deklarationen av just den anledningen – att det finns en granskande instans. Vem vill bli ertappad som en skattesmitare?

Kanske skulle vi börja röra oss i Worfeuds gråzon istället? Konsultera diverse ordböcker eller anagram-spel på datorn?
Inte lika effektivt, men möjligen skillnaden mellan en skön seger och en svidande förlust.
För vi vill väl vinna? Eller hur?

***

Mo Farah anslöt till Nike Oregon Project i februari 2011. Han var då en topplöpare, men hade ännu inte vunnit några globala titlar.
Anledningen till att Salazar plockade över Farah var dubbel: dels för att få högre kvalitet på träningarna, dels rimmade det väl med Nikes ambition att bygga en stor europeisk friidrottsstjärna.

En av de största. Mo Farah (mitten) har vunnit allt man kan vinna flera gånger om. Vid sidan av Usain Bolt är han det största namnet inom internationell friidrott de senaste 10 åren.

 

För Farah själv var det knappast så mycket att fundera över. Han blev enormt välavlönad och fick alla tänkbara resurser för att förfina sin talang.

Under Alberto Salazars ledning har Mo Farah vunnit alla mästerskapsfinaler han ställt upp i utom en (silver bakom Ibrahim Jeilan på 10000 meter i Daegu 2011).
Fyra OS-guld, fem VM-guld och en hel hink med EM-titlar.
Han har tagit plats som en av nutidens största och i augusti ska han kröna sin karriär med nya VM-titlar på hemmaplan.

Mo Farah är inte ensam. framgångarna har varit generella för Salazars grupp. Hur är det möjligt att så många kan ha en så positiv utveckling?
Är det rimligt?
Nej, menar många. Och framgångarna har därför gått hand i hand med misstankarna.
Farah själv har aldrig varit direkt anklagad, men både Salazar och flera av Farahs träningskompisar har vid olika tillfällen varit anklagade.

Galen Rupp (OS-tvåa bakom Farah på 10 000 meter i London 2012) kom in i projektet som ung och har anklagats för att ha dopats av Salazar redan 2002, vid 16 års ålder.

***

Varenda elitidrottare i Sverige vet att RF:s rekommendation är att inte äta kosttillskott överhuvudtaget. Det är en illa reglerad marknad som släpper igenom högst tveksamma preparat. I vanliga hälsokostbutiker säljs produkter som tveklöst kan resultera i positiva dopningstest.
Likväl är det många som äter dessa preparat.
En del av dem åker dit för dopning.

***

Ingen rök utan eld brukar det heta. Men Salazar och Rupp har idogt avfärdat anklagelserna som lögner, missunnsamhet och avundsjuka.

Den amerikanska antidopningsorganisationen har dock aldrig släppt sina misstankar. Istället har utredningarna kring NOP intensifierats.
USADA:s utredningsrapport har sipprat ut i omgångar och till slut även (troligen) i sin helhet.
De 269 sidorna är överlag en sorglig läsning som beskriver en liberal läkemedelskultur, tvång, hemlighetsmakeri och högst tveksamma etiska värderingar.

En av de som vittnat är långdistanslöparen Dathan Ritzenhein. Han berättar om konflikter med Alberto Salazar om preparat han inte ansåg sig behöva och som han tyckte sig må dåligt av. Men också om rädsla och hot om att petas från NOP om han opponerade sig.

Ritzenhein vittnar om att han påtvingats sköldkörtel- och astmamediciner samt energiomvandlare av typen L-karnitin.

Vid ett tillfälle ställer han frågan direkt till Salazar om detta verkligen är lagligt.
Han får svar i ett mail som utredningen kommit över (fritt översatt):

”Hej Dathan,
vi är banbrytande på området, men vi tar inga risker. Allt är kollat med USADA. De känner väl till vad vi gör, eftersom jag alltid kollar allt med dem först.”

Enligt USADA:s rapport är detta en lögn. Någon sådan dialog har inte förekommit, menar man och antidopningsbyrån avfärdar det som både ”ironiskt och felaktigt.”

***

Att idrottare rör sig i gråzonen kan vara etiskt tvivelaktigt, men föga förvånande (och långt ifrån unikt för Salazar och hans team). Elitidrott handlar om att bli bäst; marginalerna är små och alla jagar allt som kan betyda den avgörande procenten.

I gråzonen kan vi placera in mycket: höghöjdssimulering, astmamediciner, inhalering av Xenon, smärtstillande medel, syrgas … Listan kan göras lång.
Vad som i slutändan har en prestationshöjande effekt blir en närmast filosofisk fråga. Var hamnar kosttillskott och operationer? Var hamnar träningsmetoder, materialutveckling och teknikutveckling?
Vad är naturligt? Vad är det inte? Dra den gränsen den som kan.

De som bryter barriärer och flyttar gränser hyllar vi ibland som pionjärer. Andra gånger kallar vi dem oetiska eller fuskare.
Det är en tunn lina och när det gäller NOP är jag långt ifrån säker på att projektet i slutändan klarar denna balansakt.

***

Så vad har man gjort fel?
Den fortsatta utredningen får väl visa det. Klart är att L-Karnitin inte står på Wadas lista över förbjudna preparat. Men om uppgifterna om det sätt på vilket substansen tagits stämmer, så förefaller det otillåtet. Steve Magness, en av NOP:s medarbetare, har vittnat för USADA hur han var försökskanin och att den volym som han fick intravenöst vida översteg de tillåtna volymerna (enligt Magness rörde det sig om omkring en liter och infusionstider under flera timmars tid, vilket inte är tillåtet).

Från NOP:s sida är det locket på. Läkaren Dr Jeffrey S. Brown har vägrat svara på frågor och Salazar har inte velat dela med sig av information till USADA:s utredning. Han har heller inte velat utveckla sitt försvar till hur det kom sig att man hittat testosteron i hans ägo.

Inte heller Mo Farah vill uttala sig. Han är less på hela historien och vidhåller att inget av det som NOP kritiserats för rör honom. Han står för en ren idrott och testas regelbundet utan att åka dit.

Det senaste i turerna är nu alltså att USADA bett FBI om hjälp.
Senast FBI var inblandat i en större insats inom idrotten gällde det korruptionen inom internationella fotbollförbundet, FIFA. Den gången kulminerade det i spektakulära raider på lyxhotell i Schweiz, och arresteringar och åtal av ett flertal framträdande representanter.
Finns något att dölja torde detta skrämma Salazar & Co rejält.

Nu finns i USA en koalition mellan organisationen som fick Fifa på fall (FBI) och USADA-chefen Travis Tygart, som lyckades få Lance Armstrong fälld.

USADA har deklarerat att man har för avsikt att testa om Mo Farahs blod i jakten på förbjudna substanser.
Den fyrfaldige OS-vinnaren har sagt att han inte har något att dölja.

Federal inblandning. USADA har bett om assistans från FBI för att gå till botten med Alberto Salazars träningsgrupp inom ramen för Nike Oregon Project.

***

Framtiden får utvisa om och i vilken utsträckning Salazar och NOP har gjort fel. Om FBI och USADA kan påvisa brott mot dopningsreglerna sitter vi med en enorm skandal.
I så fall blir det spännande att se hur Nike kommer att agera. Vilken roll har skojätten spelat för att driva på och forcera fram resultat? Och vilka aktiva blir i så fall inblandade i slutändan?
Där är vi inte än.

Farah har hittills sträckt sig så långt som till att säga att om Alberto Salazar visar sig ha gjort något fel, så ska han bryta kontakten med honom. Till dess kommer duon fortsätta sitt framgångsrika samarbete.

***

Jag är inte förvånad över att det fuskas i obetydliga sällskapsspel.
Vi fuskar för att vi vill och vi kan.

Och även om jag inte sett någon forskning på det är jag övertygad om att en skulle kunna spåra en ”fusk-gen”.
Det vore bara naturligt.
Om det under evolutionen funnits sätt att på ett enklare sätt utföra en uppgift eller skaffa fördelar på andras bekostnad, så vore det väl vansinne att inte utnyttja det.
Starkast och smartast överlever.
Den hedersamma döden må vara riddarromantik, men knappast gångbar enligt Darwinismen.

Mot den bakgrunden är jag heller inte ett dugg överraskad att det fuskas inom idrott. Tvärtom. De flesta har ohyggligt mycket mer att tjäna än förlora på det.
Pengar och ära.
Genvägar kommer alltid tas, stora som små. På det förbjudnas mark eller i gråzonen.
Somliga kommer geniförklaras, andra dömas hårt.

Fler texter av Jonas Karlsson:

Dagen då drömgränsen passerades
Fem saker som för friidrotten framåt
Duplantis: ”Först VM-medalj, sedan sex meter.”
Fet Förfest ingen garanti för biljett till balen
Jag saknar ett ”Friidrottskväll”
Nilsson Montler – den flygande grönsakshataren
Superträff behövs inte för drömgränsen
Radera rekord skapar mer oreda än reda
Keino öppnade dörren till drömmar och dominans
Höjdare söker efter gammal form i Formia
Duplantis första stora test
Born frees får Sydafrikas friidrott att blomstra
Sky´s the limit för Magic Mondo
Taylor – den spegelvände mästaren


Jonas Karlsson är till vardags programledare och krönikör på Discovery Networks Sweden.
Bland mycket annat kommer han vara programledare för de kommande olympiska spelen 2018 och 2020. Hans specialområde är friidrott. Under nästan två decennier har han på plats bland annat bevakat fyra sommar-OS, sju friidrotts-VM och sex inomhus-VM. Sin bana inledde han som speaker på juniortävlingar hemma i Karlstad. Han har även själv friidrottat i ungdomsåren med slägga och stavhopp som favoritgrenar.

 

 

No Comments

Leave a Reply

TITELSPONSOR

HUVUDSPONSOR

PARTNER

Mejl:

info@stadionklubbarna.com

Besöksadress:

Klocktornet, Stockholms Stadion

Lidingövägen 1

114 33 Stockholm

Faktura-adress:

Stadionklubbarnas Service Stockholm AB

Box 26099

100 41 Stockholm

Organisationsnummer: 556772-0502
Bankgiro: 410-0830
Frågor om något som rör galan?

Kontakta OSS
BAUHAUS-galan